Stralend!

Het eindresultaat is niet 100% perfect maar voor een eerste keer zeker niet slecht 😊

Vandaag ben ik bij EasyBlast in Sint Maartensdijk ZELF het frame van mijn Varna Marathoner gaan stralen en poedercoaten! Dat was een erg leuke ervaring! In mijn studententijd heb ik als bijverdienste ook wel magazijnstellingen gepoedercoat maar dat is alweer héél lang geleden…

De onderdelen van de Varna Marathoner, klaar voor een nieuw kleurtje! De glimmende torsiestaaf die het kantelen van de trike mogelijk maakt is goed te zien

Eerst heb ik uiteraard de fiets uit elkaar gehaald. Dat was eigenlijk zo gebeurd. Het zadel zat een beetje scheef dus die bevestigingsbeugel heb ik gelijk wat aangepast. Daarna heb ik alle gaten die afgedopt moesten worden dicht gemaakt. Alles was nu klaar voor stralen en poedercoaten.

Een aantal van de RAL kleuren die ik heb overwogen…

Maar helaas waren de meeste bedrijven waar ik offerte had opgevraagd om dat te laten doen, best prijzig en de doorlooptijd was vaak lang. Ik wil de fiets graag weer gebruiken volgend weekend tijdens de #AlternatieveHandbikeBattle en ik had dus een beetje haast. Achteraf had ik ook beter ná de zomer de fiets uit elkaar kunnen halen maar ja…

Mijn nieuwe vriend voor bijna een uur…

En dus ging ik het nu ZELF proberen. Binnen 3 uur alles gestraald en gecoat was het idee. En dat is gelukt 😊

Eerst dus alles stralen. Dat viel me best tegen eerlijk gezegd. De oude lak ging er minder snel af dan ik had gedacht en het was best hard werken! Ook zag je door het ruitje niet superveel en dan bleek steeds, na het openen van de straalcabine, dat je toch weer een stukje gemist had… Maar goed, na bijna een uur stralen had ik alles acceptabel kaal 😀

Na het stralen alles in het rek hangen…

Het hele proces en het betalen bij EasyBlast gaat trouwens supersimpel! Je scant je klantenkaart bij de iPad die bij het apparaat hangt en de machine start. Als je klaar bent even op stop drukken en de teller stopt. Aan het eind afrekenen met pin of contant. Supersimpel 😊

Na het stralen heb ik de onderdelen in het rek gehangen en met perslucht schoongeblazen. En toen kwam het lastigste… het kiezen van de kleur! Ze hadden niet alle kleuren die ik voorraf had bedacht op voorraad. Dat kan ook haast niet. Na veel wikken en wegen is het RAL 5015 “Hemelsblauw” geworden. En zwart voor de cranks uiteraard. En na het bakken valt die kleur niet tegen! Ben er best blij mee 😊

De spullen staan in de primer

Maar zover zijn we helemaal nog niet, de spullen moeten eerst in de primer worden gezet! Het poedercoaten op zich is net zo simpel als ik me herinner uit mijn studententijd. Zorgen dat de boel geaard is en het poeder wordt als het ware vanzelf naar het onderdeel toe getrokken!

This is where the magic happens!

Na het coaten wordt het gehele rek zó de oven in gereden. Dat valt nog niet mee zonder de onderdelen te teveel te laten bewegen… De oven bakt de boel af in ca. 15 minuten. Dus op dat moment resteert alleen nog wachten…

Een kijkje in de oven, een kwartier op 180 graden en de broodjes zijn klaar 😀

En toen deed ik een beetje dom… Ik pakte bij het uit de oven rijden van het loeihete rek het witte frame vast met een hele vieze ovenhandschoen. Met een paar vieze vlekken op het balhoofd tot gevolg 😥 Gelukkig niets aan de hand, de man van EasyBlast heeft de vlekken na het afkoelen netjes weggeschuurd en na de topcoat zie je er niets meer van verzekerde hij mij. En hij had gelijk 👍

Ook zag ik dat er op de vork, en hier en daar ook op het frame, kleine putjes in de poedercoat waren ontstaan. Dat kwam door vuil in het metaal werd mij verteld en als het goed is zag je ook daar na de topcoat weinig meer van… Fingers crossed dus!

Het laatste stadium, in de blauwe en zwarte coating, klaar voor de oven

Na de laatste keer in de oven was het moment van de waarheid… Zou mijn gehobby een acceptabel resultaat hebben opgeleverd? Ja! Helemaal perfect is het zeker niet. Daarvoor had ik nog langer en beter moeten stralen denk ik. Maar zo voor een eerste keer valt het niet tegen! 😀

Nu alleen nog het opbouwen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s