Vierkant vergroten in België

Een viaduct onder de N630 bij Riel was prachtig beschilderd met afbeeldingen van Nederlandse diersoorten. Deze vos vond ik het meest sprekend maar er waren ook nog o.a. een reiger, kikker, eend, slang en een buizerd. Echt erg fraai!

Dit weekend had ik niet zo heel veel tijd maar een ritje van 50 km paste nog wel in het schema. Omdat ik al enige tijd het nodige “land moest ontginnen” in de rechtsonder hoek van mijn Explorer vierkant, viel de keuze op een ritje vanuit Goirle richting België. Dat hoekje had ik al eerder willen rijden maar toen werd ik ingehaald door de invallende duisternis…

20181124_143414.jpg
De bordjes van fietsroute het “Bels lijntje”. Ik moet die route toch eens een keer in zijn geheel rijden…

De rit begon met een stuk van het “Bels lijntje“. Deze fietsroute is een begrip in deze omgeving en loopt langs het tracé van de voormalige spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout. Ik heb hier al meermaals delen van gereden, recentelijk nog tijdens mijn ritje “Tegelen in Tilburg“.

20181124_143726.jpg
Mooi pad door de bossen bij Nieuwkerk, één van de vele mooie bospaden vandaag!

Na het Bels lijntje en het dorp Riel, kwam ik al snel in de bossen terecht. Veel bos gezien vandaag en dat was met de koude oostenwind wel welkom… Ondanks dat de thermometer 3 graden aangaf voelde het met gure wind een stuk kouder aan… Voor mijn gevoel was dit dan ook de koudste rit sinds de zomer!

Mijn nieuwe Sportful NoRain bibtight die ik vandaag voor het eerst droeg, bleek warm genoeg en zat lekker. Ik blijf de Sportful broeken erg goed vinden, betaalbaar maar toch lekker zittend en warm. Alleen zijn de pijpen structureel te lang maar dat zal wel komen door mijn relatief korte beentjes

20181124_143507.jpg
Onderweg kwam ik deze mooi gemozaïekte bank tegen. Deze banken van Social Sofa heb ik al meer gezien in deze regio. Erg goed passend in een “tegeltjesrit”!

Al snel bevond ik me in het land van onze zuiderburen. Je merkt dat toch meestal gelijk: ander soort wegdek (veel wegen van betonplaten) en een duidelijk andere bouwstijl. Die betonnen wegen rijden trouwens heerlijk, zeker als de platen in goed staat zijn! Overigens trof ik vandaag ook in België veel vrijliggende fietspaden aan naast de wegen.

Picture1543067791741.jpg
Een aantal van de oude gietijzeren grenspalen die ik onderweg tegenkwam. Mooi om te zien dat ze in nette staat worden gehouden en nu eens niet onder de graffiti zitten! Opvallend is ook dat ze niet altijd niet even diep ingegraven zijn!

In België had ik veel wind op kop en kreeg ik het best wel fris. Ondanks dat ik dezelfde kleding aan had als waarmee ik ook bij temperaturen onder nul fiets. Dat zegt dus niet alles… Dat ik hier veel tussen de weilanden fietste in plaats van beschut in het bos, zal ook niet geholpen hebben.

20181124_144449.jpg
Als je hier woont kun je dus met recht zeggen dat je “in weelde” leeft! En zo te zien aan de huizen klopt dat ook wel 😉

Op deze rit kon ik ook mijn nieuwe zadelpen en stuur op de Giant eens goed uitproberen. Fijn om nu een zadel te hebben dat gewoon op zijn plaats blijft en niet bij iedere hobbel recht overeind staat! Het smallere stuur beviel me ook prima, dit past beter bij mijn houding/postuur en rijstijl. Al met is het gewoon een erg fijn, licht fietsje waar ik nog een hoop plezier van ga hebben!

20181124_144607.jpg
Onderweg ben ik talloze kapelletjes tegengekomen. Dit vond ik één van de leukste. Vooral ook het motto dat boven de deur staat: M4 in plaats van M5. De ligfietsers onder ons zullen het wel snappen 😉

Het laatste deel van de rit voerde me wederom door de bossen waar ik ook de eerste andere fietsers, een groepje mountainbikers, van vandaag tegenkwam. Ik stond zelf net even stil om alle bladeren die ik onderweg had verzameld onder mijn voorspatbord te verwijderen… ik werd gek van de bijgeluiden tijdens het rijden!

20181124_144141.jpg
Bij de grens met België stond deze door brand verwoeste boerderij, nu overgelaten aan de natuur. In Nederland zou hij allang zijn afgebroken maar hier stond hij gewoon nog en vertelde zijn eigen verhaal…

Al met al was een mooiere rit dan verwacht! Veel afwisseling qua landschap onderweg en een leuke mix van verhard en onverhard.

Ik heb mijn max square inderdaad kunnen vergroten. Mijn vierkant is nu 22×22 (2 keer) en dat is wel het maximale dat op dit moment mogelijk is zonder het water op te gaan in de Biesbosch of dieper België in te gaan. De komende tijd ga ik me dus wat meer richten op het vergroten van mijn cluster richting Dussen/Gorinchem en het westen van Brabant en de Hoeksche Waard. Nog genoeg te doen dus 🙂

Meer info en foto’s op Strava

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s