Cijfertjes…

VV_4
Een van de visualisaties die VeloViewer biedt. In dit geval mijn jaar samenvatting 2017. Die van 2018 hou ik nog even voor mezelf 😉

Zoals jullie intussen wel weten heb ik een zwak voor cijfertjes. Data is helemaal mijn ding (mede vanwege mijn werk) dus als ik nieuwe manieren vind om mijn fiets data te analyseren en visualiseren dan zal ik dat niet nalaten! In deze post bespreek ik kort enkele tools die ik tot dusver gevonden heb. De statistieken die Strava zelf biedt laat ik hier even buiten beschouwing.

Veloviewer
is de enige betaalde optie en kost 11 GBP per jaar. Daarvoor krijg je een hoop fraaie visualisaties terug en kun je meedoen met de vakjesjacht. Je hebt o.a. de beschikking over rapportages over je activiteiten, segmenten, challenges en routes. Hieronder een paar voorbeelden.

VV_1
De summary pagina op VeloViewer met alle “belangrijke” kengetallen.
VV_2
Mijn huidige 20×20 vierkant behaald na een barre rit rond Alphen afgelopen zondag. De roze vakjes heb ik bereden, de paarse vakjes behoren tot mijn cluster en de rode lijnen zijn mijn ritten
VV_3
Weer een andere manier van visualiseren, in dit geval mijn data van september 2018

StravaStats
Dit is een gratis privé initiatief van een mede data-enthousiast. Door je Strava data te koppelen krijg je allerlei leuke overzichten voorgeschoteld. En maandelijks een samenvatting in je mail. Zo zie je allerlei totalen per week, maand en jaar. Maar ook hoe vaak je rond de wereld bent gefietst of hoe vaak je de afstand naar de maan hebt afgelegd (0,027 keer..). Verder kun je hier allerlei badges “verdienen” zoals voor het berijden van de Erasmusbrug, het drielandenpunt of de Alpe d’Huez. Zie hieronder voor een paar voorbeelden.

StravaStats_1
In StravaStats kun je onder andere zien op welke dag je het meeste fietst. In dit geval rij ik het meeste op dinsdag (en dat klopt inderdaad) maar de langste ritten rij ik in het weekend (en dat is ook logisch). De verstreken tijd op maandag staat in geen verhouding tot de bewogen tijd. Dat ga ik nog eens uitzoeken…
StravaStats_2
Gemiddelden per fiets met een verdeling naar afstanden. Ik rij blijkbaar de langste ritten op de trike en heel veel korte (woon-werk) ritten op de single speed
StravaStats_3
Ben er bijna, ik hoef nog maar één provincie!

Long Term NL Challenge
Ook dit is een gratis initiatief en het biedt een beeld van welke van de 372 gemeenten in Nederland je al bezocht hebt. Het genereren van het overzicht kost veel tijd (de maker heeft maar een beperkte servercapaciteit) maar je krijgt het overzicht netjes toegemaild.

GemeentenNL
Volgens Long Term NL Challenge zit ik bijna op de helft met het doorkruisen van de Nederlandse gemeenten!

Mijn eigen probeersels
Zelf ben ik ook begonnen met het maken van een dashboard op mijn Strava data met behulp van Power BI. Dit is een visualisatie tool van Microsoft die we op het werk steeds meer (willen gaan) gebruiken en dit is voor mij dus een tweesnijdend mes: ik leer werken met de tool en ik heb straks hopelijk een leuk persoonlijk Strava dashboard 🙂 Op dit moment ben ik er nog niet zo heel ver mee maar hieronder alvast een voorproefje.

PBI_1
Mijn ritten over 2018 in mijn eigen dashboard. Dit is exclusief mijn woon-werk verkeer. De uitschieter in het midden is de Elfstedentocht
PBI_2
September en mei waren duidelijk mijn “beste” maanden

Het zou best kunnen dat er nog meer van dit soort initiatieven zijn. Ben ik er één of meerdere vergeten, laat dat dan vooral weten in een reactie op deze post!

Een gedachte over “Cijfertjes…

  1. Heb de fout in het overzicht per dag gevonden. Er zat een (oude) rit in waarbij mijn navigatie een hele tijd vast heeft gezeten. Dat resulteerde in een verstreken tijd van ruim 33 dagen voor die rit… Heb ik intussen aangepast.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s