Fietsje pimpen!

Na een paar weken af en aan eraan sleutelen, is de Marathoner eindelijk klaar 😊

Na het stralen en poedercoaten van het frame van de Marathoner moest de fiets uiteraard weer in elkaar gezet worden. Ik heb als accentkleur voor (Strava) oranje gekozen, dat staat erg mooi bij het hemelsblauw. Dus de versnellingskabel en remleiding worden oranje. En ook de spaaknippels als extra detail!

Het zit hem in de details 😉

Van de achterwielen heb ik alleen de nippels vervangen. De oude nippels waren nogal lelijk geworden door corrosie maar de spaken waren nog prima en de wielen mooi recht. Dus die heb ik een voor een vervangen en daarna de wielen weer netjes gericht. Het voorwiel was wat meer werk want daarvan waren een aantal spaken krom en beschadigd door een afgelopen ketting. Die heb ik dus inclusief nippels vervangen. Ik ben erg tevreden met het resultaat, die oranje nippels geven net dat beetje accent dat ik zocht!

Nu is een 1×9 groepset gemonteerd met een 105 short cage derailleur

De groepset heb ik in eerste instantie vervangen door de allernieuwste Deore 1×10 setup met een 11-46 cassette. Dat bleek helaas een beetje “too much” voor deze fiets… Door de extreem korte ketting loopt deze erg schuin op de grootste en kleinste kransjes. En loopt de ketting hinderlijk daardoor aan tegen het naastgelegen kransje. Dat ging niet werken…

De shifter is een Shimano EF505 met hydraulische schijfrem. Onder de krimpkous zitten stalen veren als trekontlasting voor de constant bewegende kabels

Dus een tweede poging gewaagd met een 1×9 setup met een 12-36 cassette. En dan in combinatie met de net wat smallere 10 speed ketting. Net wat minder extreem maar dit gaf wel de ruimte die nodig was om ratelvrij te kunnen rijden 😊

De fietst wordt gestopt door een Deore M6000 remklauw op een 16 cm schijf

De fiets was origineel voorzien van een onbekend type mechanische schijfrem. Omdat dit de enige rem is op deze fiets, wilde ik deze vervangen door een beter, hydraulisch exemplaar en dat is een Deore M6000 geworden. De montage zelf viel erg mee als was het vullen wel weer even wennen. Dat was alweer best lang geleden…

De fiets ongeveer halverwege de wederopbouw

Om wat spulletjes mee te nemen heb ik een klein SKS tasje gekocht waar een pomp, reserve bandjes en gereedschap in kan. Valt amper op en kan ik ook gebruiken op andere fietsen 😊

Ik vond in een Duitse webshop een leuke bijpassende bidon 😊

Het foam van de rugsteun er heel af krijgen en weer terug monteren moest heel voorzichtig. Het is prima gelukt maar wel pas na twee keer lijmen… Bij de eerste keer was teveel lijm opgezogen door het foam denk ik…

De fiets staat er netjes bij in het avondzonnetje

Als banden heb ik de oude voorband van mijn Kona gemonteerd, een erg fijne, soepele en snelle Vredestein Fortezza Senso Superiore. Achter staat de fiets op de eveneens snelle IRC Roadlites van mijn andere Varna. Een mooie combi!

Achteraanzicht, de scheefstand van de achterwielen is hier goed te zien

Het afstellen van de sporing van de achterwielen was nog best lastig… De methode in de video van Varna zelf was in ieder geval veel te kort door de bocht en erg onnauwkeurig…

Het goed uitlijnen van de beide achterwielen was een hele klus…

Dus heb ik dezelfde methode gebruikt als dat ik gebruik bij de Mango: door twee lange aluminium buizen op de wielen te bevestigen kun je op één meter vóór en achter het wiel de afstand opmeten en zodoende veel nauwkeuriger de sporing afstellen. En dat ging prima 😀 De blikken verf van de keuken kwamen hierbij goed van pas…

De blauw/oranje combinatie valt erg mooi uit vind ik

Ondanks dat de blauwe kleur niet mijn eerste keuze was, ben ik er erg blij mee. Zeker de combinatie met het “Strava” oranje pakt erg goed uit! Hieronder nog een paar extra foto’s.

Het SKS tasje met gereedschap, onderdelen en pomp valt amper op onder het zadel
Ik had er nog een paar over en een beetje reclame maken kan geen kwaad 😊

Naast alle bovenstaande dingen heb ik ook nog het balhoofd vervangen door een Tecora cartridge exemplaar, een andere bidonhouder gemonteerd en de fiets voorzien van een leuke Felix the cat sticker die ik al minimaal 10 jaar had liggen, wachtend op een geschikte bestemming.

Hier is goed te zien hoe kort de ketting is. Dat is de reden dat de 1×10 too much was…

Nu kan ik er weer op rijden! Ben benieuwd hoe de nieuwe groep en rem gaat bevallen!

4 gedachtes over “Fietsje pimpen!

 1. Eric,

  Ik denk zelfs dat een 1 x 11 speed had gekund icm met een race derailleur met lange kooi, die gaan tot 34 tegenwoordig.
  1×10 heb je ook in 11-36 ipv de 11-42/46.

  Ik vind de Orange nippels mooi, echter word het afgeraden als je ook wat zwaarder bent om aluminium nippels te nemen.
  Messing is en blijft dan het beste.
  Verder is het een mooie fiets geworden in de oude “Gulf” kleuren zoals je indertijd bij Porsche zag.

  Like

  1. Dat van die nippels weet ik, ik ga het ook ook goed in de gaten houden. Is voor mij ook de eerste keer dat ik aluminium nippels gebruik.

   De 1×10 was icm een lange kooi Deore M6000 derailleur. En ook icm de bijbehorende shifter. Dus alles van dezelfde groep. Maar toch liep het aan door de scherpe hoek van de ketting die erg kort is op deze fiets. Zelfs nadat ik een andere trapas had gemonteerd waardoor de crank mooi in het midden van de cassette stond. Na het monteren van de 1×9 was het aanlopen weg. Dit werkt goed, die Deore groep komt me vast nog wel eens van pas.

   En dat van die Gulf kleuren besefte ik me later ook 😊

   Like

 2. he Erik, das een mooie fiets geworden, wel veel werk, ben vandaag ook met de mountainbike bezig geweest, remmen, versnellingen etc, gaat stiekem veel tijd inzitten, heel leuk om te volgen, ook een goede tip, frame zelf stralen bij een bedrijf, de Ford F40 Lemans had ook die kleur combinatie, erg mooi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s