Schlumpf!

De ingebouwde Schlumpf Mountaindrive in de neuspijp van de trike. Het busje naast het bottom bracket is de nieuwe doordraaiblokkering. Aan de onderkant is de vulring te zien

Vandaag heb ik eindelijk de Schlumpf Mountaindrive die ik eind oktober 2018 had gekocht op Marktplaats ingebouwd in mijn trike. Ik was daar eind 2018 al aan begonnen maar daar kwam toen ineens een Mango tussendoor… Deze trapas komt uit een Brompton vouwfiets en paste dan ook zeker niet zomaar op mijn trike. De volgende uitdagingen kwam ik tegen…

20190106_1936346206200019680442647.jpg
De naaf in al zijn (intussen schoongemaakte) onderdelen

Als nieuw…?
De versnellingsnaaf werd me verkocht als “weinig gebruikt”. Maar ik denk dat de vorige eigenaar bedoelde dat hij de Brompton zelf weinig had gebruikt met deze naaf.. De naaf was namelijk zeker niet nieuw en behoorlijk smerig van binnen.

20190223_2126264005925829118822631.jpg
“Nagenoeg nieuw”…. Mmm, lijkt me niet!

Nadat ik hem echter geheel gedemonteerd had met behulp van de online gevonden handleiding, heb ik hem zorgvuldig schoongemaakt en opnieuw in elkaar gezet. Toen draaide hij weer als een zonnetje šŸ˜Š

20190223_1358565585914447428361105.jpg
Uit een prop aluminium die ik nog had liggen heb ik een passende vulring gedraaid

Doordraaiblokkering
De blokkering die ervoor zorgt dat de gehele naaf niet mee gaat draaien in het bottom bracket, was typisch Brompton. En daarmee paste deze absoluut niet op de neuspijp van de trike…

20190106_1934277523568783203435275.jpg
Hier is de typische Brompton doordraaiblokkering goed te zien

Daarnaast is het frame van een Brompton blijkbaar niet symmetrisch, de afstand van de rechter crank naar het frame (de neuspijp in dit geval) was aanzienlijk groter dan aan de linkerkant. Dus heb ik de Brompton doordraaiblokkering verwijderd en de naaf op een andere manier geblokkeerd.

20190223_1358348730311115541629201.jpg
De vulring nadat deze chemisch gezwart is met Aluminium Black

Doordat de oude blokkering nu verwijderd was, kon ik de versnellingsnaaf als geheel ca. 7 mm naar links verplaatsen. Daarmee werd de afstand van de crank armen tot de neuspijp aan beide zijden gelijk šŸ˜€ Om dit voor elkaar te krijgen moest ik wel een vulring draaien voor aan de linkerzijde maar dat ging gelukkig vlotjes.

20190223_1430474165574198237159768.jpg
De Mountaindrive met de korte 155 mm crank armen

Kan er niet bij!
Omdat ik mijn schoenplaatjes zoveel mogelijk naar het midden heb staan, kon ik, al ingeklikt, niet met mijn hiel bij de schakelknop! Althans niet met de standaard 175 mm cranks. Via Intercitybike kon ik gelukkig een setje gebruikte 155 mm cranks kopen en daarmee zou het wel net moeten lukken. En dat kwam goed uit want ik wilde al langer eens kortere cranks proberen.

20190106_1937316727240037851026776.jpg
De Q-factor van deze crank is wel even wat groter dan die van de Dura Ace crank!

Al met al heeft het de nodige tijd gekost maar de naaf zit er nu keurig netjes in en loopt soepel. Laat nu de heuvels maar komen!

5 gedachtes over “Schlumpf!

 1. Ik verbaas me vaak over jouw materiaal keuzes. Ik heb ondertussen wel al begrepen dat je nogal “retro” gek bent, maar als je een derrailleur nok hebt waarom dan in godsnaam een schlumpf. Buiten dat het erg duur is, ben ik ook overtuigd hoe dit zich op de lange duur houd. Met voor een 46/34 en achter een 11-36 kom je overal boven.

  Bovendien als je schlumpf onderweg de vast slaat of de geest geeft dan heb je een groot probleem. Ik ga het wel uitvoering volgen hoe hij t uithoud want dat interesseert me erg.

  Like

 2. Ach, ik hou zeker van retro maar ook van moderne(re) techniek. Ik weet dat een voorderailleur en een dubbel/triple crankstel de goedkopere en bewezen optie is maar ik wilde een Schlumpf gewoon eens proberen. Gewoon uit nieuwsgierigheid. En toen ik deze relatief voordelig kon overnemen heb ik mijn kans gegrepen. Ook ik ben benieuwd hoe hij het zal houden op de langere termijn al is de reputatie van de Schlumpfs best goed. De tijd gaat het leren!

  Like

 3. Ik ben vooral bang dat je door het toenemen van de q factor last gaat krijgen van hete voeten of overbelasting in je knieƫn.

  Of een dubbel/triple crankstel icm voor derrie en shifter goedkoper is dat betwijfel ik. Met xt/xtr of sram xx ga je net zo duur zijn als wat je er nu op hebt zitten.

  Aangezien ik weet dat je de trike voor lange afstanden gebruikt , misschien nu wat minder ivm de mango ben ik benieuwd wat je back up plan is mocht de schlumpf het begeven.

  Like

  1. Dat van die Q factor is inderdaad ook iets waar ik erg benieuwd naar ben. De crank die erop zat had een vrij kleine Q factor en die van de Schlumpf is toch wel aanzienlijk breder. Een backup plan heb ik niet. Dat zou ook niet nodig moeten zijn zou je denken, iemand met een Alfine of Rohloff naaf heeft ook geen backup immers. Maar zeker weet je het natuurlijk nooit. Ik wil zeker ook weer lange afstanden gaan rijden met de trike als hij weer klaar is. Misschien is wegenwacht voor op de fiets een idee šŸ˜‰

   Like

 4. Tot zover ik weet kan je een rohloff in 1 stand blokkeren om thuis te komen. Alfine dat weet ik niet omdat mijn interesse daar niet echt ligt omdat je die niet onder belasting kan schakelen. Maar bij beide versnellingstypes gaat het om een naaf en niet om een crank versnelling. Vandaar mijn vraag of je onderweg evt ook iets kan blokkeren om thuis te geraken. Ik heb eigenlijk altijd wel materiaal en gereedschap bij zodat ik zo goed als alles kan maken onderweg. Zeker voor lange afstanden in niemandsland belangrijk.

  Wegenwacht voor de fiets lijkt me een prima optie. Zeker omdat een trike toch best veel specifieke onderdelen heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s