Nieuwe wieltjes!

Het nieuwe achterwiel, klaar om gemonteerd te worden

Onlangs trok ik bij het vervangen van de winterbanden op de Mango door mijn DTH’s een spaaknippel door de velg… En daar hoefde ik weinig moeite voor te doen! De Mango is origineel uitgevoerd met simpele enkelwands 19 mm brede velgen. Die rondom de nippels behoorlijk aan het “rotten” waren. Ik wilde al langer graag brede velgen op Mango (omdat ik toch alleen met brede banden rij) en dit was een goed excuus!

Dus bij mijn vaste leverancier, Vlechtservice, de nodige onderdelen besteld. Deze gelegenheid wilde ik ook te baat nemen om niet alleen bredere velgen te monteren maar ook om mijn remmen te upgraden van 70 mm naar 90 mm trommels. En laten die nu net bij Vlechtservice uiterst schappelijk geprijsd zijn! Bij de spaken heb ik deze keer voor een verzinkte afwerking gekozen in 14G (2 mm). Bij de Mango zie je ze toch niet dus het duurdere RVS was hier niet nodig. Zoals altijd werden de spullen rap geleverd šŸ˜Š

wp-15866259383489123295456997448027.jpg
Spulletjes! Nieuwe extra grote 90 mm Sturmey Archer remmen, spaken, nippels en velglint

De velgen die ik heb gekozen zijn mijn favoriete Ryde Andra 40’s die ik intussen ook op de trike, single speed en de twee wielsets van de Burner heb. Super stevig, mooi rond en extra breed, 25 mm inwendig. En daarbij niet eens super zwaar (de hele upgrade weegt maar 790 gram!) Helaas had Vlechtservice deze niet op voorraad met zwarte remranden, dus heb ik deze voor deze keer in Duitsland besteld.

Als eerste heb ik de achternaaf opnieuw gespaakt. Het spaken is relatief eenvoudig omdat alle wielen symmetrisch gespaakt worden. Er is, vanwege de tussenas, bij de Mango geen sprake van paraplu spaken zoals bij een wiel met een cassette naaf. Het freewheel van de naaf afkrijgen viel trouwens niet mee… De vorige keer heb ik het “destructief” gedaan maar nu wilde ik het freewheel wel hergebruiken. Alleen met de juiste tool in combinatie met warm stoken en een hele lange hefboom kreeg ik hem los…

wp-15880081261828393864080118387930.jpg
EĆ©n van de nieuwe voorwielen in wording

Verder was het spaken van het achterwiel “appeltje-eitje”. Met een simpel kruis 3 patroon inrijgen, richten en opspannen. Ik doe dat op gevoel en gehoor en tot dusver heeft me dat prima strakke wielen opgeleverd (zowel voor de fiets als vroeger ook voor mijn motoren). Na een setje nieuwe lagers was het achterwiel weer als nieuw!

Op de velgrand heb ik, net als bij mijn oude wielen, een reflecterende striping van 3M aangebracht. Op de oude velgen was dit een zwarte strip maar nu heb ik gekozen voor een “Mango-gele” variant. Dat breekt het zwart een beetje en geeft de fiets een eigen smoel. Om het helemaal 100% evenwijdig aan de velgrand aan te brengen valt nog niet mee, zelfs niet met de originele “applicator”. Op grotere wielen gaat dat vast beter. Op het achterwiel is het niet 100% gelukt maar omdat je dat amper ziet is dat niet zo erg. De reflectie is er niet minder veilig om. Op het voorwiel ging het al stukken beter!

wp-15880080706835506345345093396799.jpg
Ziet er best goed uit al zeg ik het zelf! De reflecterende striping in “Mango-geel” maakt het helemaal af…

Vandaag heb ik het rechtervoorwiel gedaan. Ik had de nieuwe spaken kruis 3 besteld, net als het oude wiel gespaakt was. Maar later bedacht ik me dat dat weleens niet zo goed zou kunnen passen omdat de flens diameter van de 90 mm trommels een “whopping” 109 mm is! De spaken komen dan bij kruis 3 wel onder een hele scherpe hoek de velg in waardoor de spaak weleens geknikt de nippel in zou kunnen gaan…

Ik heb besloten het gewoon te proberen, nieuwe spaken bestellen kan altijd nog. En het gaat net! Ik verwacht niet dat dit tot problemen gaat leiden. Gelukkig zijn de Andra velgen ook speciaal geboord om te gebruiken met erg grote naven zoals e-bike naafmotoren en Rohloff naven.

Oud en nieuw naast elkaar. Omdat de nieuwe velg wat hoger is moest ik ook de wieldoekhoepels wat kleiner maken

Dus nu nog Ć©Ć©n wiel te gaan en dan de remmerij weer aansluiten en afstellen. En mijn koplamp maken… Dan kan ik eindelijk weer eens in de Mango rijden, dat is al bijna anderhalve maand geleden! Al moet ik zeggen dat ik hem met het fantastische weer van de afgelopen weken niet echt gemist heb…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s