Bike & Bite met mijn collega’s

Het prachtige Hotel New York in de invallende schemering. Dit was vroeger het vertrekpunt van de bekende “Holland-Amerika lijn”

Vandaag was de dag van mijn officiële afscheid van de Gemeente Breda… Na daar bijna 24 jaar werkzaam te zijn geweest in een grote variëteit aan functies, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. Maar eerst nog mijn afscheid dus! En wat voor een afscheid: een heerlijke middag fietsen met mijn collega’s!

20181220_0727402731087251016983054.jpg
Het eerste wat we zagen toen we Rotterdam Centraal uitliepen: het Marriott. Als provinciaaltje weet je dan gelijk dat je in een echte stad bent!

Mijn echtgenote had uit Rotterdam een flyer meegenomen van Bike & Bite, een organisatie die culinaire rondritten op de fiets organiseert door Rotterdam en Delft. Dat leek me wel wat en daarom had ik het aangedragen bij mijn teamleider als suggestie voor mijn afscheid. Hij, ook een fietser, was er ook gelijk enthousiast over! En zo kwam het dat ik vandaag met een 12 tal collega’s en een gids door Rotterdam heb gecrosst van het ene lekkere drankje en hapje naar het andere 🙂

20181220_0728587358301674338375968.jpg
Ook dit is Rotterdam, de historische Delfshaven. De plaats van onze eerste stop

Maar voor het zover was heb ik voor het eerst van mijn leven met een NS businesscard 1e klas gereisd met de trein! Al die jaren heb ik dat bewust niet gedaan omdat ik het onzin vond om op kosten van de belastingbetaler 1e klas te reizen maar nu, op de valreep, vond ik toch dat ik maar eens moest proberen. En de verrassende uitkomst: ik was precies even snel in Rotterdam als de rest van de trein!

20181219_1453394876088527518777352.jpg
Het Zakkendragershuisje (1653) in Delfshaven waar het zakkendragersgilde in vroeger tijden samenkwam als er schepen gelost moesten worden

Bij het Centraal Station werden we opgewacht door Madeleine, onze gids van vandaag. Een echte Rotterdamse uit…… Utrecht! Maar dat mocht de pret niet drukken, haar enthousiasme was er niet minder om.

Al snel waren we op weg naar de eerste stop bij Bierbrouwerij De Pelgrim in Delfshaven. Deze is gevestigd in het voormalige stadhuis van Delfshaven (1580) en dat is één van de oudste gebouwen van Rotterdam! We werden hier gelijk getrakteerd op een “kwintetje” eigen gebrouwen biertjes en Rotterdams bitterballen. Nou, dat smaakte prima!

20181220_0733415115734242825232849.jpg
Het prachtige pand uit 1851 waarin nu het Wereldmuseum gevestigd is

We moesten al rap verder want er wachtte ons nog veel moois (en lekkers)! Doordat we in een groep reden was er niet zoveel tijd om plaatjes te schieten en dat vond ik begrijpelijk maar toch ook een beetje jammer. Rotterdam staat vol met mooie gebouwen en om de 100 meter is er wel een fotomomentje! Dus ik ga zeker nog eens terug, mèt meer tijd en mèt de spiegelreflex!

20181220_0732246799525760626622322.jpg
Ja hoor, daar is ie! Net als de Euromast een dermate iconisch bouwwerk dat het niet mag ontbreken in deze blogpost 🙂

Na Delfshaven leidde de weg ons, via een fotomomentje bij de Veerhaven 🙂 , naar de Rijnhaven waar we zoetigheden gingen proeven bij de veganistische Bakkerij “Sharp Sharp“. Ondanks dat hun gebak dus geen melk, boter en eieren bevatte, smaakte het uitstekend! O ja, voor het personeel daar geldt, neuspiercing verplicht 😉

20181220_0736035792139648680393073.jpg
Totdat ik de echte groepsfoto’s binnen heb, doen we het even met deze variant! Onze trouwe rossen op de kade bij Hotel New York. Zoek de Euromast!

Na de bakker ging tocht verder, over de Hoerenloper, richting de kade bij Hotel New York. Madeleine vertelde ons daar het nodige over de Holland-Amerika lijn en we hebben er wat groepsfoto’s gemaakt.

De Fenix Food Factory was de volgende stop en ik vond dat de leukste van de dag. Een oude fabriekshal omgevormd tot “een culinaire broeiplaats; een plek om boodschappen te doen, te leren hoe de producten gemaakt worden en om ambachtelijke smaken te ervaren” (geleend van hun website). Na mijn bezoek aan de Markthal twee weken geleden zou je die kunnen omschrijven als een “Fenix Food Factory 2.0” (of misschien zelfs wel 3.0)! Maar juist het kleinschalige, pop-up-store-achtige van deze hal was zeker zo charmant! En de appel cider (lokaal gebrouwen) en het Marokkaanse brood met smeersels smaakten er uitstekend! Echt iets om nog eens naar terug te gaan met het gezin.

20181220_0737218733037843840564771.jpg
De heerlijke geur kwam je tegemoet zodra je binnenstapte!

En nog steeds was de koek niet op! Of beter gezegd, de kaas, want die stond nu op het menu. Samen met een heerlijk glaasje port. En waar werd dit geserveerd: juist in de Markthal waar ik twee weken geleden ook kaas had geproefd!

De kaas van vandaag was “De Rotterdamsche Oude“, ontwikkeld als tegenhanger van de bekende “Old Amsterdam“, een kaas die volgens de verkoopster helemaal geen oude kaas is… Maar goed, de Rotterdamse variant was dat dus wèl en ging erin als koek! De begeleidende port was speciaal door Kopke voor deze kaas ontwikkeld en smaakte dan ook prima.

20181220_0738336904883066954613009.jpg
De Markthal in de schemering. Blijft een fantastisch, kleurrijk gebouw!

En toen was het tijd voor het toetje. De stad werd intussen met de minuut mooier met de invallende schemering en de vele lampjes. Ik heb niet zoveel met Kerst maar dit is toch wel erg mooi! En was het toetje van deze fantastische rit? Nou dat waren bonbons van De Bonte Koe… Belachelijk groot, belachelijk duur en belachelijk lekker!

20181220_0739471651637935125422932.jpg
Het fraai uitgelichte Groot Handelsgebouw

Daarna was de tocht toch echt voorbij… Moe waren we niet maar voldaan waren we zeker! Ik heb geen onvertogen woord van mijn collega’s gehoord en ik vond het een erg leuk manier om afscheid te nemen van de mensen waar ik jaren mee heb samengewerkt. Door het constante op- en afstappen rij en zit je steeds naast een ander en dat maakt dit nog eens extra leuk!

Overigens was het feest nog niet over want een gepland drankje met een oud-collega die helaas pas na het fietsen in Rotterdam kon zijn, resulteerde in een gezellig etentje! In een typisch Amerikaans gestileerde burgerbar heb ik een van de beste vegetarische hamburgers op in lange tijd. Het was dan wel het enige vega gerecht op de kaart maar dan ook gelijk een voltreffer. Net als de lamp boven de tafel trouwens waar tot twee keer toe flink mijn hoofd aan stootte… 😦

Screenshot_20181219-181201_Explorer helper for VeloViewer
En zijn er dan ook nog vakjes gevuld? Uiteraard! Ik heb weer zes tegeltjes mogen toevoegen aan mijn collectie en deze keer wel op een erg plezierige manier!

Al met al was het een waardig afscheid van een leuke tijd in Breda. En ook een van de weinige fietsritten waar ik met meer calorieën in mijn lijf uitkwam dan dat ik eraan begon… Dank aan iedereen voor een ontzettend leuke middag en avond!

Meer info en foto’s op Strava

6 gedachtes over “Bike & Bite met mijn collega’s

  1. Hee die Erik,

    Ik vond het ook een geweldige middag en avond. Rotterdam is echt een mooie stad , dat zie je pas goed als je zo rondrijdt op de fiets. Lekkere hapjes completeerde het geheel samen met een enthousiaste begeleidster.

    Like

  2. Superleuke blog, Erik! Leuk om alles wat we gezien, gedaan, gegeten hebben nog eens terug te lezen en te zien op foto. Supertof idee om Rotterdam (een stukje) op de fiets te verkennen, een heel andere belevenis dan er met je auto doorheen rijden. Het was een zeer geslaagde middag.

    Het ga je goed, en vast nog eens tot ziens!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s