Geheimen van het Groene Hart

Kleurrijke bootjes in het groene hart

Het lijkt wel de titel van een Efteling attractie of het nieuwste Suske en Wiske boek 😂 Maar het was een toerrit georganiseerd door 12GO biking, een grote fietsenwinkel in Moordrecht. In het groene hart is het mooi fietsen en er lagen nog een flink aantal onontgonnen vakjes, voldoende reden dus om me in te schrijven. Met mooi weer en 200 km fietsen in het vooruitzicht kon mijn dag niet meer stuk!

Eén van de eerste officiële borden die ik heb gezien om te waarschuwen voor deze brandharenbommen!

De heenrit verliep echter niet zoals verwacht… Zoals altijd had ik de route gepland met de routeplanner van Strava omdat die als enige een add-in heeft voor Veloviewer. Maar ik denk dat ik daarbij per ongeluk de optie “populariteit gebruiken” in de routeplanner had uitgezet… Gevolg is dat Strava werkelijk alles waar de afgelopen 10 jaar een keer iemand heeft gelopen, als rijdbaar fietspad beschouwt! Nou, de praktijk is duidelijk anders en ik ben in lange tijd niet zo vaak verkeerd gestuurd en gereden!

Uitzicht over de Noord vanaf de brug. De A15 gaat hier onder het water door

Op de heenweg ben in een man op een, volgens mij antieke, hoge bi tegengekomen, dat had ik nog nooit gezien! Ik was te laat met het pakken van mijn telefoon voor een foto maar het was een apart gezicht 😀 Zo zie je maar weer, het kan altijd nog aparter dan een velomobiel 😉

Bij de pont bij Kinderdijk, die letterlijk voor mijn neus wegvoer, heb ik nog staan praten met een Engels stel op fietsvakantie in Nederland, erg leuk.

De chagrijnige veerman in Ouderkerk aan den IJssel was duidelijk niet blij met mijn Mango en heeft me dan ook flink afgezet! Ik moest dubbel tarief betalen…

Door alle vertragingen kwam ik pas een uur later dan gepland aan bij 12GO! De inschrijfstand was al opgeruimd maar gelukkig konden ze me toch nog voorzien van een stuurbordje, shirt en wat foerage voor onderweg. Pas tegen half 12 ben ik vertrokken voor de rit…

Ik heb erg veel jonge zwanen, futen, ganzen en meerkoeten gezien vandaag. Deze mama of papa zat flink te blazen toen ik even stopte voor een foto…

De rit was de moeite waard! Het groene hart is gewoon supermooi met al het water en weidse uitzichten. Ik had me opgegeven voor de 70 km maar de route had ik hier en daar was aangepast om wat extra vakjes “te kunnen pakken”. Mijn versie was 110 km… Mede daarom, en omdat ik zo laat vertrokken was, zag ik pas na zo’n 35 km de eerste andere deelnemer! Onderweg heb ik wel een tijd een heel peloton in mijn wiel gehad maar dat bleken geen deelnemers te zijn. Ze vonden me waarschijnlijk gewoon een goede gangmaker 😊

De zo karakteristieke houten elektriciteitspalen in dit gebied. Door de slappe grond is een ondergronds netwerk hier niet mogelijk

Ook tijdens de toertocht ging het nogal eens mis. Ik werd meermaals door Strava een “virtueel” pad in gestuurd… Overigens heeft één van de omwegen die ik daarna moest rijden er wel voor gezorgd dat ik zuiver toevallig langs een verzorgingspost van de officiële 110 km route kwam 😎

De dotters tierden hier welig!

Gedurende de rit begon het steeds harder te waaien en donkere wolken pakten zich samen. “Wacht eens even, Buienradar hield toch 100% droog weer aan?” Zoals zo vaak bleken ze er weer eens helemaal naast te zitten en eindigde mijn rit nat…

Het oude stadhuis van Haastrecht uit 1618

Toen ik weer terug was bij 12GO bleek het grote scherm met de Tour erop al weg te zijn. Eigenlijk was alles al weg, ik denk ook dat ik als één van de allerlaatste binnen kwam. Gelukkig kon ik nog wel mijn goodie-bag ophalen, of beter gezegd een goodie-bidon. Er zat o.a. een kleine BBB multitool in die me goed van pas komt.

Dus na even kort de benen gestrekt en wat gegeten te hebben, ben ik weer in mijn natte fiets geklauterd voor de laatste 50 km naar huis.

Het weer werd er niet beter op… De laatste 3,5 uur heb ik door de, niet voorspelde, regen gefietst

In de weg terug zaten ook weer twee pontjes, vijf heb ik er vandaag in totaal gehad. Het pontje bij Gouderak was wel leuk, dat is een voorlader. Dus met de auto moet je er aan de overkant achteruit afrijden, best wel een uitdaging op een steile en onoverzichtelijke helling. Met de Mango kwam ik uiteraard prima boven, maar die kon ik dan ook even draaien op de pont 😁

Gelukkig was de oprijplank aan de kant van Nieuw-Lekkerland een stuk vlakker… Met de Mango hier naar beneden ging maar net goed!

Het laatste veer was dat bij Lekkerkerk. De oprijplank, of beter gezegd afrijplank, was best link met de velomobiel maar het pontje zelf was erg gerieflijk. En ook hier was ik weer de enige passagier. Die veerdiensten moeten toch wel een behoorlijke subsidie krijgen, ik kan me niet voorstellen dat ze rendabel zijn.

20190706_2112381657622342034066197.jpg
Veel fietshekjes hier… Welke verkeerskundige verzint dit? Als ze wat verder uit elkaar staan kan een auto er nog steeds niet door maar bakfietsen en velomobielen wel!

Al met al was het ondanks alle routefoutjes, vertraging, chagrijnige schippers en fietshekjes een leuke dag. De rit was goed georganiseerd en bewegwijzerd met voldoende foerage aan de start en onderweg. Alleen geldt ook hier dat de verzorgingsposten wel wat langer open zouden mogen zijn.

Ook qua vakjes een goede dag: 56 nieuwe vakjes en mijn cluster met maar liefst 96 vakjes uitgebreid! Nog één ritje naar schoonmoeders en het Gooi zit ook in mijn cluster!

Meer info en foto’s op Strava

2 gedachtes over “Geheimen van het Groene Hart

 1. Een mooi verslag. Al zou ik persoonlijk niet voor pondjes kiezen omdat dat altijd tegen zit. Zou als jij veel fietst heb je nooit nagedacht over een navigatie met een kaart? Ik snap dat het niet in jouw minimalistische filosofie past maar het zou je een hoop gezoek schelen. Ik zou zelf ook niet meer zonder kaart willen.

  Zoals al eerder gezegd weer een mooie tocht.

  Like

  1. Ik had hier ook niet bewust voor pontjes gekozen. Bij het uitzetten van de rit heb ik gewoon echt niet op zitten letten… in combinatie met een verkeerde instelling in Strava. De laatste tijd rij ik eigenlijk zelden verkeerd.

   Overigens heb ik mijn route ook altijd in mijn telefoon staan en vind ik de route daarmee vaak snel terug.

   Ik heb trouwens een tijd met een Mio met kaarten genavigeerd en dat werkte ook prima. Alleen was dit apparaat me iets te instabiel. Toen heb ik de Edge 25 gekocht en die bevalt me prima. Als ik nu een nieuwe zou moeten kopen zou ik ws wel gaan voor een Garmin mèt kaarten maar voorlopig doen mijn beide Edge 25’s het nog prima 🙂

   Succes met je lange rit naar Boulogne!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s