MINI-REVIEW: rijden in een VM

Het achterlicht blijft nog een tijdje branden als de hoofdschakelaar is omgezet. Dat wist ik niet en ik snapte er dan ook niets van…

Ondanks dat ik volgens Roef nog 49.878 km te gaan heb voordat ik me een “ervaren velomobielrijder” mag noemen, wil ik in deze post toch mijn allereerste ervaringen delen over het rijden in een VM. Ervaringen opgedaan tijdens een ritje van 122 km door de regen, met stevige wind en door licht en donker. Weinig foto’s deze keer….

The good…
Om mee te beginnen kan ik stellen dat het rijden in een VM best wel leuk is. Of beter gezegd: heel erg ontzettend vreselijk leuk! Het is toch weer een heel andere ervaring dan rijden op een open ligger!

Weer of geen weer
Dat is toch wel een van de allergrootste pluspunten van het rijden in een VM: het kunnen rijden met regen zonder veel gedoe. Uiteraard wordt je hoofd nog steeds nat en als brildrager blijft regen een uitdaging, maar de rest bleef lekker droog onder de schuimkap 🙂

Comfort
Het is heerlijk warm in mijn coconnetje! Uiteraard had ik me, ondanks de waarschuwingen, behoorlijk/te warm aangekleed met een lange hardloopbroek, ondershirt, bovenshirt (beide met lange mouwen) en een motor col. Met name de broek was aan de warme kant, ik snap nu waarom anderen ook in de winter een korte broek dragen. Overigens had ik wel koude voeten (zie bij “The bad…”)

De looks
Persoonlijk vind ik het erg leuk om onderweg te zijn met een apart voertuig. Ondanks dat veel mensen binnen waren gebleven vanwege het slechte weer, kreeg ik ook vandaag al leuke reacties onderweg 🙂

Wat een ruimte!
Op de gewone (lig)fiets ben ik altijd aan het schipperen met de ruimte. Met een klein zadel/zittingtasje kun je niet veel meenemen en als ik voor mijn werk een laptop o.i.d. mee moet nemen, ben ik al snel veroordeeld tot de auto (mijn fietsen hebben op één na geen bagagerek). In de Mango niets van dit alles! Met 130 liter bagage ruimte in de Mango Plus heb je altijd genoeg plaats! Heerlijk!

* * *

The bad…
Heeft een VM dan geen nadelen? Natuurlijk wel. Tijdens de eerste rit heb ik een paar dingen gevonden die net wat minder goed gaan in een VM dan op een open ligger of gewone fiets. Overigens zijn dit allemaal dingen waar je prima mee kunt leven.

Kan niet bij het knopje!
Tja, fietsverkeerslichten… en dan vooral die met een knopje. Een lastig fenomeen met de VM. Niet alleen is het vervelend om steeds de schuimkap los te moeten maken, zeker in de regen, de knopjes zitten ook nog eens vaak te hoog om goed bij te kunnen… Gelukkig beschikken steeds meer oversteekplaatsen over detectielussen dus vaak is even wachten voldoende. En anders maar een stokje in de Mango leggen…

Verblindend
Ik heb het gevoel dat ik in de Mango nog lager bij de grond zit dan op de trike (al maakt dat volgens mij echt niet veel). Daardoor schijnen de koplampen van veel auto’s lekker recht in je gezicht en dat is zeker bij regen ronduit vervelend. Maar goed, het grootste deel van de tijd rij ik met daglicht gelukkig.

Gleufje
Met de schuimkap op de fiets, is je bewegingsvrijheid behoorlijk beperkt. Even een slok water uit je bidon of een foto nemen is (haast) niet te doen. Ook zit ik regelmatig met mijn neus en mond tegen de rand van de kap. Zal ook wel komen omdat ik niet zo groot ben.

Toch nog koude voeten
Door de voetgaten komt meer kou en nattigheid naar binnen dan dat ik had verwacht. Ik snap nu waarom veel velonauten deze dicht maken in de winter.

Vrachtwagen
Ik dacht dat de draaicirkel van mijn trike al groot was, die van de Mango is nog groter! Met 8 meter is deze voor een VM begrippen nog erg klein, maar straatje keren vereist het nodige “flintstonen”. Dus ik zal mijn routes nog zorgvuldiger moeten plannen 🙂

Windgeruis
Ondanks dat de fiets zelf best stil is (buiten het geratel van het freewheel zie “The ugly…”) had ik last van een soort oorsuizingen toen ik afstapte. Ik denk van de wind. De fiets heeft geen vizier dus de wind gaat recht in mijn gezicht. Misschien moet ik toch eens zo’n mini vizier proberen, al vraag ik me af of ik daar goed overheen kan kijken.

* * *

The ugly…
En dingen die me echt tegenvielen, zijn die er ook? Ja, toch ook een paar al zijn ook dat wel allemaal dingen die volgens mij op te lossen zijn:

Zere kont…
Eén van de redenen waarom ik destijds voor een ligfiets heb gekozen was het voorkomen van zadelpijn. En op mijn andere liggers lukt dat ook prima. Echter, na een kilometer of 50 in de Mango had ik al een behoorlijke houten kont. Het enkellaags Ventisit matje biedt bij lange na niet het comfort van de drielaags matjes die ik op mijn andere liggers heb.

….en schouders
Daar kwam nog bij dat ik later in de rit merkte dat ik last van mijn schouders kreeg. De punten van mijn schouderbladen werden gevoelig door contact met de zitting. Wellicht is dit ook op te lossen met een dikkere zitmat. Ik ga in ieder geval eens kijken of de mat van een van een van mijn andere liggers (ongeveer) past zodat ik die eens kan proberen.

Gekmakend geratel
Voordat ik de fiets kocht wist ik al dat het freewheel niet helemaal 100% was en “een tik” had. Bij het aangrijpen ratelt het soms wel en soms niet. Erg irritant. Helaas is het een freewheel met linkse draad en daarom zijn er niet veel alternatieven te koop. Voor de normale rechtse variant is veel keuze, ook in kwaliteit. Maar goed, ik ga deze in ieder geval vervangen!

Zoekend weggedrag
Bij hogere snelheden, met name freewheelend heuvel af, vind ik de fiets een nogal zoekend weggedrag hebben. Nu zit er wat speling op de kruiskoppeling van het stuur, maar ik denk niet dat dat daardoor komt. Dit is wel iets dat ik verder uit wil zoeken. Misschien biedt dit een oplossing.

* * *

Wensenlijstje
Na dit eerste ritje heb ik al een behoorlijk wensenlijstje opgesteld. Zeker niet allemaal dingen met veel haast maar wel dingen die ik op termijn opgelost/aangepast wil zien. Op het lijstje staan o.a.:

  • vizier, tegen het windgeruis
  • dikkere zitmat, als gebleken is dat mijn houten kont en schouderpijn daardoor komt
  • bidonhouder en/of houder voor mijn Camelbag
  • houder voor mijn bril zodat ik deze kan opbergen bij regen
  • kapjes/afdekking voor de voetgaten
  • wieldoekjes met reflectie voor extra veiligheid in de winter

* * *

Aanstaand sleutelplezier
Na de eerste rit heb ik, uiteraard, een paar dingen die ik aan wil passen aan de fiets. Ook dit zijn niet allemaal grote dingen of zaken die haast hebben. Voorlopig wil ik me richten op de belangrijkste zaken. Deze noem ik als eerste:

  • zitje nog wat verzetten, het ligt nu, na de eerste rit, weer net wat te losjes op de achterste houder
  • spiegels beter vastzetten
  • freewheel vervangen door een exemplaar zonder “tik”
  • koplamp rechtzetten, deze verlicht nu hoofdzakelijk de berm…
  • speling uit de kruiskoppeling van het stuur stellen
  • speling uit de remhendel stellen
  • houder voor telefoon en bidon monteren

Minder belangrijkere zaken:

  • bagage vakje o.i.d. maken voor klein grut
  • Garmin bevestiging verplaatsen
  • bedenken hoe ik de ruimte in de smurfenmuts kan benutten
  • bijwerken beschadigingen in de lak

En wellicht:

  • remlicht, kijken wat er mogelijk is
  • cranks inkorten, afhankelijk van de resultaten met de kortere cranks op mijn trike
  • USB outlet maken

Genoeg te doen dus!

8 gedachtes over “MINI-REVIEW: rijden in een VM

  1. Leuke review.

    Mini-vizier: zeker doen. Helpt enorm tegen windgeruis. Ik rijd trouwens ook altijd met oordoppen in.

    Schuimdeksel……..daar rijd ik nooit mee. Ligt meestal thuis. Als het regent, doe ik een regenjas verkeerd om aan en dan laat ik op mijn rug de rits open. Als het stortregent, leg ik de racekap erop.

    Geliked door 1 persoon

  2. Herkenbaar allemaal.
    Vwb bij het knopje kunnen / schuimdeksel losmaken: ik heb mijn schuimdeksel magnetisch gemaakt. Hoef je hem niet meer los te maken en kun je veel makkelijker bij de knopjes van verkeerslichten.

    Voor drinken heb ik een waterzak (ala Camelbag maar dan van de Decathlon) achter aan mijn stoelzitting hangen. De slang hangt aan een van de magneten van de sluiting van het schuimdeksel. Ideaal vind ik.

    Weet niet precies hoe het bij een Mango zit, maar bij Quest/DF heb je voor de kruiskoppeling van het stuur dacht ik een hele lange imbus nodig. Laat ik die nou net hebben. Als je hem wilt lenen, dan laat je het maar weten.

    Als je inspiratie wilt opdoen, dan kom ik met alle plezier even langs. (Ben vanochtend nog door Moerdijk geroetst).

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat van die magneetjes had ik ook gevonden en staat ook op mijn wensenlijstje (de langere versie van die in mijn post…). In mijn Mango zit de stuurstang vast met twee kleine inbus madeschroeven. Kon ik gewoon met een normale inbussleutel losdraaien. Maar kon het stuur vanmiddag daarmee niet verstellen (lastig uit te leggen zonder foto…). Dat doe ik later alsnog (zal er dan ook wat over schrijven).

      Like

  3. De boutjes aan het blokje onderaan het stuur vaster draaien kan pak speling van het stuur halen. Maar de fiets kan da wel erg nerveus sturen met de standaard geometrie.

    De nieuwe geometrie is daarop een flinke verbetering.
    heb deze zelf en de fiets stuurt veel strakker, zonder stuurspeling en is niet meer nerveus. heb ook veel meer vertrouwen in bij hogere snelheden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik heb een setje liggen voor de aanpassing naar de nieuwe geometrie. Alleen nog geen tijd gehad… Staat voor komend weekend op de planning!
      Maar ik heb ook het idee dat er speling zit in de “balhoofd” lagers zelf. Komend weekend gaat de top eraf en dan ga ik dat eens goed bekijken.

      Like

  4. Heb je al een reserve-stoelhouder? Of heb je al een ander ontwerp stoelhouder? Het ding wat Sinner namelijk nog steeds in de webshop te koop heeft is een gigantisch fout ontwerp.

    Jouw Mango ziet er wel wat beter uit dan die van mij 😉

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie