14 dagen Veluwe: deel 1

Na mijn eerdere fietsvakantie in het najaar van 2020 en een weekje “thuiswerken” in Limburg, was het nu tijd voor de combi: Twee weken Veluwe, de eerste week “thuiswerken” in een andere omgeving, de tweede week lekker vrij om te fietsen. Nu maar hopen op aardig weer…

Deze blogpost is het eerste deel in een serie met korte verslagen van mijn tochtjes. De overige vind je hier: deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.


Dag 1: Rondje De Maashorst (52 km)
Onderweg naar Epe heb ik eerst vanuit Nistelrode een rit gereden over De Maashorst. Die had ik allang klaarstaan omdat ik daarmee mijn Veloviewer vierkant flink zou vergroten. En dat is gelukt 😊

Een vrolijk Maashorst varken dat me een geanimeerd gesprek opleverde met een kwieke dame van “net voor de oorlog”

Eigenlijk had ik deze rit al willen rijden op de terugweg vanuit Arcen, maar toen was het weer te slecht… Maar nu was het gelukkig wel prima weer!

Ik heb genoten van de prachtige natuur met Taurossen en Exmoor pony’s, van een Maria grot met een verhaal, van de vreemde plaatsnamen waardoor ik me even in een andere provincie waande, van het olijk kijkende Maashorst varken en van een verdwaalde bewoner van Paaseiland! Kortom, een prima ritje!

Meer info en foto’s op Strava


Dag 2: Party-crashen op Landgoed De Matanze (65 km)
Vandaag op tijd van huis gegaan om de voorspelde regen voor te blijven. De Kettwiesel was aan de beurt en ik reed voor het eerst met tas en spiegel op deze fiets. Beide een grote vooruitgang! Een standaard Ortliebtas blijkt dus prima te passen aan de super handige haakjes achter de stoel en het tijdelijk (?) overzetten van de spiegel van mijn KMX bleek een goede keuze te zijn.

Op Landgoed De Matanze werd ik met alle egards ontvangen…

Bij landgoed de Matanze in Terwolde was een Kerst(?)rally bezig voor de medewerkers van een of ander bedrijf (er liep zelfs een heuse Kerstman rond!). Daarom stond de poort dus open en van die gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om even een plaatje te kunnen schieten van het landgoed. Toen ik daar een fraaie ereboog zag, heb ik gevraagd aan een van de gastheren of hij even een foto wilde maken. Dat was geen probleem maar de professionele fotograaf die er ook rondliep sprong er ook gelijk “bovenop”. Ze heeft echt een heleboel foto’s gemaakt, inclusief een actieshot. Pas later begreep ze dat ik een illegale party-crasher was… 😂

Verder was het een fraaie rit met van alles en nog wat: mooie natuur, de IJssel, kastelen, een werkende watermolen en roadside repairs. Top!

Meer info en foto’s op Strava


Dag 3: Een ontmoeting met Groot (6 km) en Bolletje beschuit (40 km)
De dag begon grauw en nattig… maar in de loop van de ochtend klaarde het voldoende op voor een wandelingetje vanaf het park. Ik heb gewandeld over Landgoed Tongeren over mooie maar ook best drassige paden…. Onderweg werd ik gewaarschuwd voor jonge, oude en domme katten en had ik nog een onverwachte ontmoeting met Marvels Groot!

Ja, ik had het weer prima naar mijn zin vandaag!

Na de middag begon het wéér te regenen maar op een gegeven moment heb ik het er toch op gewaagd en een korte rit gefietst. En daar heb ik géén spijt van gekregen!!!

Wat is het hier toch mooi en afwisselend. Ik reed langs een enorm schietterrein en de Bolletje beschuitbakkerij. Over prachtige heidevelden en schier eindeloze, glooiende bospaden. En dat alles heerlijk rustig want de e-bike brigade vond het weer blijkbaar toch nog wat te fris 😊 Genoten!

Meer info en foto’s op Strava: wandeling en fietstocht


Dag 4: Hagel en off-road over de heide (35 km)
Na een drukke dag op het werk, de kick-off van een flinke interne reorganisatie, even bijgekomen op mijn rijdende ligbank in het fraaie Veluwse landschap.

Beeld De Fietster in Epe, erg fraai en toepasselijk!

Vandaag een ritje met het nodige onverhard. Of eigenlijk van twee uitersten: óf zoeven over superstrakke asfaltpaden dwars door de bossen, óf bolderen via karresporen over de heide om een paar extra vakjes te halen…

Het stuk over de Tongerense heide was adembenemend mooi! En hobbelig want het was eigenlijk niet toegestaan om hier te fietsen… En god straft onmiddellijk want uiteraard kreeg ik net op dat moment een hagelbui over me heen….

Wat me opviel is dat ik, behalve in Epe, geeneen andere fietser ben tegengekomen! Terwijl het, op dat ene buitje na, prima fietsweer was. Gemiste kans voor al die anderen die bij de kachel bleven zitten!

Meer info en foto’s op Strava


Vervolg in deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Een gedachte over “14 dagen Veluwe: deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s