500 woorden

De foto die uiteindelijk is gebruikt bij het stukje 😊

Onlangs werd ik gevraagd een stukje te schrijven voor de “Oosterhout Courant”, het wekelijkse digitale personeelsblad van de Gemeente Oosterhout, voor de categorie “Oosterhout Got Talent”. Uiteraard ben ik daar altijd wel voor te porren en dus heb ik een stukje geschreven over mijn fietspassie. De restrictie was slechts 500 woorden en dat valt niet mee! Zie hier wat het geworden is!

Teveel fietsen bestaat niet!

Iedere fietsliefhebber weet het natuurlijk, het ideale aantal fietsen dat je bezit is N+1 waarbij N het huidige aantal fietsen is… Maar bij mij is die passie toch ietwat uit de hand gelopen… en staat de teller intussen op 15! Maar hoe is dat nu zo gekomen?

In september 2016 zag ik meer dan 3 cijfers vóór de komma op de weegschaal staan… Hoog tijd dus om iets aan mijn conditie te gaan doen! En dat werd fietsen. Vol goede moed ging ik dagelijks zo’n 45 km forenzen. Na zo’n 1.500 km wist ik twee dingen zeker: fietsen is leuk en zadelpijn is dat niet… De zoektocht naar een fiets zónder zadelpijn was daarmee begonnen en bracht me al snel bij de ligfiets. En wel eentje van het merk M5: “Meer Meters Met Minder Moeite”. Dat sprak me wel aan! De koop was snel beklonken en met deze fiets heb ik veel mooie ritten gemaakt zoals de Friese Elfstedentocht.

Maar ja, als je al een ligfiets met twee wielen hebt, dan wil je natuurlijk ook weleens een driewielige versie proberen. En daarvan bestaan dan weer verschillende soorten… Mmm, zo’n overkapte banaanfiets is vast ook wel praktisch… en handbiken, zou dat ook leuk zijn?

Voor je het weet staat je hele garage vol fietsen, die overigens allemaal actief gebruikt worden! Van racefiets tot MTB, van velomobiel tot handbike en van singlespeed tot trike, het is een hele collectie intussen… Alleen een bakfiets, eenwieler en een hoge bi ontbreken nog maar wie weet… N+1 tenslotte!

Fietsen is voor mij de ultieme vorm van vrijheid. Zeker in deze vreemde tijden enorm belangrijk. Heerlijk de natuur in en genieten van al het moois dat ons land biedt. En dat is meer dan je denkt! Het is ook nog eens een hobby die zich perfect laat combineren met mijn andere liefhebberijen: fotograferen en bloggen. Een rit op Strava is voor mij dan ook niet compleet zonder een paar foto’s, intussen staan er ruim 7.000 op!

En dan is er nog het vakjes vullen… Nee, niet zoals vroeger in de supermarkt maar virtueel. Heel de wereld is verdeeld in vakjes van 1×1 mijl en de sport is om er zoveel mogelijk te “vullen”. Bij voorkeur op de fiets maar als dat niet kan, dan mag te voet, per kajak, op de schaats etc. ook. En daar ben ik best wel verslaafd aan… Met als gevolg dat ik zelden twee keer in hetzelfde gebied rij. En af en toe met fiets en al tussen de koeien door een weiland in banjer voor een “lastig” vakje… Zo blijft het fietsen extra avontuurlijk 😊

Het mooie aan deze hobby is ook dat hij niet veel hoeft te kosten. Je hebt echt nergens een dure, nieuwe carbon racefiets voor nodig, op een oude fiets van Marktplaats beleef je net zoveel lol! Eén van mijn favoriete fietsen heeft nog geen 100 euro gekost!

Dus ik zou van harte zeggen: “Ga toch fietsen!”

Groet, Erik

EDIT 19-3-2021: ik zie zojuist dat deze post ook het wekelijkse nieuwsoverzicht van Ligfiets.net gehaald heeft, leuk 😀

Een gedachte over “500 woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s