Nooit verwacht…!

De Kett tijdens zijn eerste échte ritje 😊 Nou ja voor mij dan, want de fiets heeft ruim 15 jaar ervaring…

Afgelopen weekend is mijn fietscollectie met maar liefst twee stuks gegroeid tot een respectabele 15 stuks. Véél teveel, ik weet het… Maar dit waren buitenkansjes (zijn ze dat niet allemaal 🤔). Een nagelnieuwe paarse Performer (die kleur had ik nog niet!) En een Hase Kettwiesel met zo’n 20 jaar ervaring.

Een Hase Kettwiesel dus van een kleine 20 jaar oud

Wat? Een Kettwiesel? Dat is toch zo’n delta trike? Zo’n fiets die vaak geassocieerd (en dat is onterecht!) wordt met mensen die niet op een normale fiets kunnen rijden? Jazeker! En ik ben er maar wat blij mee!

Best een stoer fietsje👍 Daar denkt dochterlief anders over, die vindt het een “debielenfiets” of “downy-fiets” 😲

Het is inderdaad een model waarvan ik niet dacht dat ik die ooit zou kopen… Maar ook een model waar ik wél nieuwsgierig naar was… Hoe zou dat rijden in vergelijking met mijn andere trike?

Van achteren bezien vind ik hem het minst mooi. Gelukkig zie je die niet als je fietst 😊

Dus toen deze op mijn pad kwam voor een symbolisch bedrag, kon ik hem niet laten staan! Het is een oude stalen versie (perfect, ik heb een voorkeur voor staal!) met een kleine 20 jaar ervaring. En zeker ook niet zonder werk…

Heb nog niet lang gereden maar het zitje lijkt erg comfortabel!

Maar desondanks zit het eerste ritje er al op 😊 Weliswaar met een versleten ketting, derailleurwieltjes zónder tanden en banden vol scheuren en bobbels maar hij reed. En dat was leuk!

De Kett is het als veel andere delta trikes enkelzijdig aangedreven. Nieuwere versies hebben een differentieel

En dat voelt heel anders dan op mijn KMX trike. Het is vreemd om je voorwiel vóór je crank te hebben. En om nagenoeg om je eigen as te kunnen keren! Dat is bij de KMX wel anders, die heeft de draaicirkel van een vrachtwagen!

De voorvork is het slechtste deel van de fiets, daar is driftig aan geslepen en gelast. En hij lijkt ook wat scheef…

Ook zit de fiets erg comfortabel. Het gaaszitje, nog iets waarvan in niet dacht dat ik ooit zou hebben omdat ik ze niet mooi en sportief vind, zit heerlijk. De fiets rijdt sowieso heel relaxed.

Op zijn allereerste ritje! Nou ja, voor mij dan want volgens mij heeft de fiets er al heel wat kilometers op zitten. “Met ervaring” dus, net als ik 😂

Nu is het zaak om met zo min mogelijk geld de fiets goed rijdbaar te maken. Zodat ik kan zien of het echt iets voor me is. Dat zou moeten lukken want de meeste dingen die daarvoor nodig heb, heb ik nog wel liggen.

Ook handig, je kunt hem rechtopstaand stallen! Hier is ook goed te zien hoever je het voorwiel kunt sturen 😲

Alleen de voorvork is wat minder van kwaliteit. Daar is driftig aan geslepen en gelast en hij is ook gewoon niet recht. Gelukkig heb ik met toestemming van Gert een mogelijke vervanging uit zijn afvalcontainer mogen vissen 😊

Wel gek hoor, de crank áchter het voorwiel!

Kortom, in korte tijd ben ik al best enthousiast geworden over de “Kett” 😊 Het model “grows on you” zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Ik hoop hem snel zover op orde te hebben dat ik er een paar wat langere ritten op kan rijden. Ben ontzettend benieuwd!

EDIT 2-3-2021
Gisteravond heb ik nog wat aan de Kett gesleuteld. Zo heb ik er drie dezelfde banden op gezet, een setje oude F-Lites die ik ooit van Roef had gekregen om te testen op de Mango, zónder bobbels en scheuren. Verder is de ketting ingekort (die overigens in een veel betere staat is dan ik dacht, ik meet geen slijtage!), een bidonhouder gemonteerd, het stuur rechtgezet en heb ik de rechterkant van het stuur ook voorzien van een handvat. En uiteraard klikpedalen gemonteerd!

Jep, that’s me! Met de telefoon tegen mijn helm geleund en mijn Garmin onder één van de achterwielen zodat de fiets niet wegrolt…

En dan op weg! Het eerste ritje was mijn vaste Corona-ritje en ruim 30 km lang. 30 km genieten! De fiets is erg comfortabel en voelt snel. Sneller dan mijn KMX trike. Op bobbels voelt de fiets minimaal zo stabiel als de KMX, ik denk zelfs nog wel wat stabieler door de grotere lengte. Het gevoel is wel anders: eerst met twee voorwielen over een bobbel of eerst met één voorwiel, voelt echt wezenlijk verschillend. Dat voorwiel is trouwens een verhaal apart… Dat is zo licht, het lijkt we gevuld met helium! Bij wegrijden trek je het heel eenvoudig van de grond… Het valt sowieso nog mee hoe goed de trike spoort, de voorvork is echt zo krom als een hoepel! Maar snel de andere in orde maken!

Met een niet zo droef neerhangende, veel te lange ketting en een setje dezelfde banden, ziet de fiets er al een stuk beter uit!

Van de eenzijdige aandrijving merk je niets eigenlijk. Buiten dat juist aan die kant de velg een beetje eiert. Staat op de lijst! Bochten zijn een genot bij lage snelheden, je kunt echt draaien op een postzegel… Bij hogere snelheden is het stuurgedrag heel anders dan op de tadpole en ik vind het ook lastig dat je minder goed kunt hangen in de bochten omdat de wielen dan al snel in de weg zitten. Ik raak die sowieso best snel met mijn ellenbogen, ik snap nu de spatborden… Al is zónder natuurlijk véél mooier!

Naar het schakelen moet ik echt nog kijken. Dat is nogal “hit en miss” en daarnaast zit om de één of andere reden de shifter LINKS gemonteerd! Die moet naar rechts en het rubber moet echt worden vervangen… Dat is volgens SRAM traditie vergaan tot een vieze, plakkerige substantie… niet echt fijn om vast te pakken. Ook moet ik nog eens goed naar de remmen kijken. Die werken op zich nog wel voldoende maar zitten ver tegen de aanslag aan. Hopelijk een kwestie van afstelling maar wellicht ook nieuwe remblokjes. En hoewel ik voorlopig wil proberen alles te doen met onderdelen die ik nog heb liggen, goede remmen zijn gewoon nodig!

Wordt vervolgd dus, waarschijnlijk in een apart topic.

4 gedachtes over “Nooit verwacht…!

  1. Tot dusver wel Wilco. Met al mijn fietsen, buiten uiteraard de hele recente aankopen, heb ik intussen meer dan 1.000 km gereden. Als ik een fiets echt niet meer gebruik, dan gaat ie weg. Zoals destijds de Flevo-racers en de Raptobike. Verder gaat er nog minimaal één handbike uit binnenkort en misschien nog een gewone fiets. Ik vind het ook leuk om af en toe iedere dag een andere fiets te pakken totdat ik ze allemaal heb gehad. Maar uiteraard heb je gelijk, ik ben nogal doorgeslagen 🙂

    Like

  2. Ik rij uitsluitend op een Kettwiesel ((Lepusmodel) ook niet-Amerikaanse zo jong. Ik rij trike sinds 2014 ongeveer, sinds ik links grotendeels verlamd ben. Ikzelf vind de kettwiesel niet zo komfortabel zitten en ik krijg de pedalen opeisen kracht niet goed rond. Heb daarom een pedelec. Ook bij kuilen in de weg of voorwerpen op de weg is hij gevaarlijk om om te slaan. Is me me al een viertal keer gebeurd, met Frakturen vandalen. Mijne is ook niet plooibaar en kan hem moeilijk vervoeren. Ik woon in Zwitserland en kan mijn Kanton niet uit omdat er geen fietspad is op de enige 10kmweg om in het nabijgelegene
    Kanton Schwyz te komen. Achteraf gezien had ik beter een tadpole gekocht zoals een terratrike, een ICE of een HPSCORPION. A
    Als ik op vakant kom naar België zou ik daar een trike willen huren om daar te kunnen fietsen, maar verhuurders zijn er daar praktisch geen. Alleen in Eindhoven: De liggende Hollander.

    Like

  3. Hoi, leuk om te horen van de fiets! Aangezien mijn vrouw voor de helft verlamt is hebben wij een aantal fietsen aangeschaft voor mij en mijn vrouw alle bij een trike, ik een oudje van usva-optima en mijn vrouw een optima en voor onze dochter (7 jaar) een kettwiesel welke ik nu aan het opknappen ben dat is er ook eentje van 20 jaar oud hahaha en inderdaad ook op gelast en etc… maar staat inmiddels in de primer en alles is weer netjes! Ik hoop snel te kunnen fietsen met ons drieën want wij hebben geen auto maar alle drie de fietsen worden elektrisch om naar onze ouders te kunnen gaan 60km verderop! Leuk bedankt voor het verhaal! Groetjes Christian (Drenthe)

    Like

Plaats een reactie