En de eindstand is…

Mijn cijfers voor 2020. Een stuk minder dan vorig jaar vanwege Corona…

Eind van het jaar… tijd voor lijstjes! En die zien er heel anders uit dan vorig jaar… Dat heeft uiteraard maar één oorzaak: Corona. Zo heb ik ca. 70 uur minder aan activiteiten en zo’n 3.400 km minder gelogd dan in 2019! Overigens wil dat nog steeds zeggen dat ik gemiddeld ruim een uur per dag heb bewogen/gesport, niet verkeerd toch!

Een andere weergave van Veloviewer waarbij je kunt zien waar ik dit jaar allemaal gefietst heb. Rood is fietsen, groen is handbiken

Ruim 1.400 km van mijn jaartotaal heb ik op armkracht afgelegd, niet slecht voor een beginner. Mijn aantal actieve dagen is met ruim 40% gestegen en ook op vakjes gebied heb ik het best goed gedaan. Was in 2019 mijn vierkant geheel niet gegroeid, in 2020 is dit van 22 naar 34 (6 keer!) gegaan! En ook mijn cluster is sterker toegenomen dan in 2019. Mijn gemiddelde snelheid is iets gedaald van 24 naar 23,8 km per uur, dat zal onder andere veroorzaakt worden door de lagere snelheid op de handbike. Al met al denk ik dat ik best tevreden kan zijn met mijn cijfers 😊

En daar ben ik dus dik tevreden mee!

Op Strava staan intussen 1.073 activiteiten gelogd met een totale afstand van ruim 32.000 km. Deze activiteiten zijn vergezeld van ruim 7.100 foto’s, dat is 3,7 GB aan plaatjes merkte ik toen ik mijn Strava archief gedownload had…

Zo ziet Nederland eruit volgens de Long term NL challenge

In de Long Term NL challenge is het doel om alle gemeenten van Nederland te “vullen”. Ik ben al aardig onderweg en heb in 2020 34 gemeenten aan mijn collectie toegevoegd 😊 In Utrecht heb ik er nu de meeste gevuld, 24 van de 26, en Groningen is de enige provincie waar ik er nog geeneen heb…

De poster die ik heb laten maken van mijn vaste Corona ritje

Corona ritjes
Tja, daar gingen mijn dagelijkse woon-werk ritjes… Sinds half maart werk ik full-time thuis en wordt er dus niet meer naar Oosterhout heen en weer gefietst 😕 Daarvoor in de plaats kwam het “Coronaritje“: een rondje rond de kerk van ca. 35 km dat ik intussen zo’n 50 keer heb gereden. Ik heb er ook mee meegedaan aan de #RondjeOmDeKerkChallenge en hem laten vereeuwigen op een poster door Koersplaat. Een rondje dus, dat best iets is gaan betekenen voor mij!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Mooiste foto’s
Het afgelopen jaar heb ik weer vele honderden foto’s genomen tijdens mijn fiets- en handbikeritjes. De mooiste zijn steeds gepost in de maandelijkse foto posts en nog veel meer op Strava. Hierboven vind je een slideshow met van iedere maand nog één keer de mooiste of speciaalste foto.

Handbike nummer 5… zo’n wrak dat ik hem maar niet meetel 😂

Handbikes!
Dit jaar heb ik een hele nieuwe manier van fietsen ontdekt… handbiken! Ik wilde dat altijd al eens proberen en dus heb ik in mei de knoop doorgehakt en een handbike gekocht! En omdat ik altijd een beetje doorsla in mijn enthousiasme kocht ik er later nog één. En nóg een. En ja hoor, nog één!

Een deel van mijn handbike trainingsgroep

En ik heb niet alleen vier handbikes gekocht, ik ben ook lid geworden van de handbike trainingsgroep van Wielervereniging Breda waarmee ik wekelijks train op de wielerbaan. Het is een erg leuke club mensen waarmee ik een hoop plezier heb! Het trainen op de baan voegt ook echt iets toe aan mijn fietservaring, het gaat hier eens om wat anders dan puur duurvermogen. Erg jammer dan ook dat door Corona de baantraining al een tijdje niet meer mag 😕

Een foto van mijn laatste velomobielrit in Limburg

En de velomobiel dan?
Ach ja, de Mango… Sinds mijn laatste rit in Limburg net vóór de eerste lockdown, staat die stil… In eerste instantie voor een setje nieuwe wielen, verbeterde elektra en grotere remmen. Maar toen ik een scheurtje in het frame ontdekte was dat voorlopig het einde van mijn velomobiel avonturen. Ik heb nog niet de moed en zin op kunnen brengen om het frame uit te bouwen en te laten lassen. Misschien ook omdat ik de noodzaak niet echt zie, ik heb de Mango gedurende de lockdown nog géén moment gemist… 🤔 Dit jaar vond ik het rijden van lange ritten gewoon niet verantwoord vanwege Corona. En laten dat, samen met mijn woon-werk verkeer, nu net de ritten zijn waar ik de Mango veel voor gebruik. Voor het rijden van kortere ritten vind ik een gewone (lig)fiets of handbike eigenlijk veel leuker!

Work in progress tijdens mijn korte fietsvakantie

Vakjes?
Ook het vakjes vullen heb ik vanwege Corona lange tijd in de ijskast gezet. Pas in het najaar ben ik voorzichtig weer wat tegel-ritjes gaan maken. Eigenlijk pas ná een bijzonder geslaagde week fietsvakantie in Oost Brabant waar ik een flinke inhaalslag heb gemaakt. In het najaar heb ik met name in Zeeland en rond Tiel nog wat gaatjes gevuld.

Maar toch gaat het me een beetje tegenstaan dat ik intussen eerst ongeveer drie kwartier tot een uur in de auto zit voordat ik ergens ben waar ik nog niet gefietst heb. Dat druist een beetje in tegen mijn gevoel, het is immers niet erg milieubewust. Nu fiets ik echt niet zuiver omdat dat goed is voor het milieu, maar het telt wel mee. En heen- en terugfietsen naar onontgonnen gebied, kan gewoon niet altijd qua tijd en andere bezigheden. Ik denk dat ik in de toekomst toch wat selectiever ga vakjes vullen door het nog meer te combineren met andere dingen of door ergens een paar dagen te overnachten om zo onnodige (auto-)reisbewegingen te voorkomen.

Een deel van mijn statistieken op 29-12-2020

Erikfietst.com
Het was relatief rustig op mijn blog dit jaar. Zonder veel langere ritten was er niet zoveel om over te schrijven en bleef mijn activiteit vaak beperkt tot maandelijkse foto-posts. Ik begon mijn blog dit jaar met een uitgebreide review van mijn eerste jaar met de Mango. Daarnaast heb ik een dagboek gepubliceerd van mijn korte fietsvakantie in september en wat ritverslagen zoals deze van de Liberation Ride en deze van de Harbourtour. En uiteraard wat posts over mijn nieuwe fietsen…

De cijfertjes: dit jaar heb ik 45 berichten gepost die bijna 15.000 keer zijn bekeken door een kleine 6.000 bezoekers. Er zijn 66 reacties geplaatst op mijn berichten. Het best bekeken bericht was “Een jaartje Mango” en de meest gebruikte verwijzer was nog steeds MooiGeel. Totaal heeft Erikfietst.com nu 249 berichten met ruim 125.000 woorden!

Een foto vanaf de vaste plek bij het Hollands Diep. Deze heb ik tientallen keren gemaakt dit jaar, steeds dezelfde plaats maar tóch steeds anders!

Volgend jaar
En wat staat er op de planning voor volgend jaar? Nou, géén idee eigenlijk! Normaal zou ik nu al een heel scala aan ritten gepland hebben maar door Corona is dat anders… De vraag blijft of in 2021 lange ritten wél verantwoord zijn. En of er überhaupt veel ritten georganiseerd gaan worden. En mede daarom is mijn planning nog helemaal blanco.

Ik heb wel hoop! Hoop dat er weer wat woon-werk ritten zullen zijn, al zal thuiswerken echt wel de norm blijven. Hoop op een fietsvakantie, in welke vorm dan ook. En hoop natuurlijk dat we langzaam terugkeren naar “normaal”.

Daarmee wil ik dit jaaroverzicht afsluiten. Ik wens jullie allemaal een heel goed en bovenal normaal 2021 toe met goede gezondheid en veel fietsplezier!

2 gedachtes over “En de eindstand is…

  1. Zeer vergelijkbaar met mijn jaarafstand, er zit iets van 100 kilometer tussen. Ook mijn vierkant is gegroeid, maar ik rij alles vanuit huis. Goed 2021!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s