Allereerste indrukken Quick(ie) Shark

Verreweg mijn laagste fiets met een zit/lig hoogte van 13 cm… Opvallend detail vind ik ook het opschrift “Quick” terwijl er normaal “Quickie” staat. Dit is aan beide kanten zo en ik zie geen bewijs dat de letters “ie” er ooit wel op gezeten hebben…

Afgelopen week week heb ik mijn allereerste rondje gereden op mijn Quick(ie) Shark handbike! Deze had ik al bijna twee maanden in huis maar ik was er nog niet aan toegekomen om de fiets klaar te maken… Door het warme weer, onze vakantie en drukte op het werk, was de fiets langer blijven staan dan verwacht. Maar afgelopen vrijdag kon ik er dus aan werken en dat was wel nodig ook…

Zo stond de sporing achter helemaal verkeerd waardoor één van de achterbanden helemaal scheef is weggesleten. Ook trok de fiets naar één kant, het kan best zijn dat dat ook hierdoor veroorzaakt werd. Verder heb ik de crank in orde gemaakt (het grote blad zat verdraaid gemonteerd) en de afstelling van de derailleur en de quick-release assen van de achterwielen nagelopen. Deze fiets is duidelijk best veel gebruikt, veel meer in ieder geval dan mijn Varna Tour en Varna Marathoner handbike.

wp-15981810837798660268637048728126.jpg
Net als bij de Varna was het uitlijnen van de achterwielen een hele klus…

En toen het instellen van de zithouding… Dat kan op ca. 15.876.641 manieren bij deze fiets… Met al die stelmogelijkheden blijf je bezig maar zou je ook wel de perfecte zithouding moeten kunnen vinden denk ik. Daar ben ik nog niet helemaal maar de boel staat nu wel zodanig afgesteld dat ik er redelijk comfortabel op kan fietsen. Ik zeg hier bewust “redelijk” want al sinds ik met handbikes bezig ben vraag ik me steeds één ding af: “Waarom wordt op een handbike ook geen gebruik gemaakt van de comfortabele zitschaal van een ligfiets, compleet met Ventisit mat???” In plaats daarvan wordt er vaak een los kussen gebruikt en een losse rugleuning. Die te weinig ademen naar mijn zin…

Welke van de twee fietsen ik ook hou, de Varna Tour of de Shark, ik ga in ieder geval proberen een ligfiets zitting te monteren om te zien hoe dat zit/ligt!

wp-15980388010461080546594289977411.jpg
De achterste rugleuning bevestiging heb ik voorlopig maar een klein stukje ingekort

En dan nu eindelijk mijn eerste indrukken na het testrondje van wel 15 hele kilometers:

 • De Quick(ie) is laag! Met een zithoogte van slechts 13 cm zit/lig je echt bijna op het asfalt. Dat merk je ook wel met je uitzicht, het is nog meer brandnetels bestuderen/ontwijken dan op de trike!
 • De handvatten van deze fiets zijn met 40 mm doorsnede gemaakt voor reuzenhanden! En die heb niet… De 32 mm diameter van de handvatten op mijn Varna’s past echt veel beter bij mij
 • Het aluminium frame is echt retestijf. Of zo voelt het althans. Ieder hobbeltje wordt doorgegeven en op klinkers is het frame ook wat lawaaiig (ondanks dat ik alles goed heb vastgedraaid). De Varna voelt met zijn wat iele, stalen frame een stuk flexibeler
 • De Quick(ie) is voorzien van een SRAM X9 twist-shifter. Dit soort twist-shifters heb ik ook op mijn Shockproof en in de Mango (weliswaar X0 maar dat maakt weinig uit) en daar vind ik ze erg fijn. Maar op de Quick(ie) werkt het niet lekker. Het verticaal draaien met je hand om te schakelen voelt erg onnatuurlijk. Als ik besluit de fiets te houden, komen er 110% zeker trigger-shifters op!
wp-15980388016095954717463303867337.jpg
Het 26″ voorwiel lijkt echt ENORM zo!
 • Achter/onder het zitje is nog best veel ruimte. Ik had er nu mijn waterzak op gelegd maar ik kan me voorstellen dat je daar ook wel wat meer bagage kwijt kunt. Handig!
 • De voetbeugels van deze fiets zijn echt veel te smal. Ik heb geen dikke benen en/of brede voeten maar mijn schoenen passen er maar net tussen. De steunen op de Varna zijn een stuk breder en zitten veel fijner. Ook de nieuwere modellen van Quickie hebben bredere steunen van een ander model, dus het lijkt erop dat zij dat zelf ook hebben ondervonden. Ik moet de steunen sowieso vervangen omdat deze erg slecht zijn en wellicht/hopelijk past dat nieuwere model steun ook op mijn Shark
 • De enkele Ultegra velgrem vóór is no match voor de schijfremmen op mijn Varna’s. Die wordt dus vervangen door een schijf als ik de fiets hou, de vork is hier al op voorbereid. Jammer dat de mooie DT-Swiss 240 naaf die erin zit, dat niet is…
 • De fiets is een stuk smaller dan de Varna en neemt dus ook minder ruimte in op het fietspad. Top! Dat wil echter ook zeggen dat ik niet legaal met deze fiets op de hoofdrijbaan mag rijden als ik dat veiliger acht, hetgeen met de Varna wel mag (> 75 cm breed)
wp-15980323683572599355990773695820.jpg
Mijn vlaggenstok is echt te kort voor deze fiets…
 • En dan de snelheid… Ik had gehoopt (tegen beter weten in, ook gezien de fikse wind die er stond) dat ik bij mijn eerste testritje al over de voor mij magische grens van 20 km/u gemiddeld zou gaan. Maar helaas, met 19 km/u was het op… Dat is nog steeds een stuk sneller dan op de Varna maar toch… Ik moet ook gewoon meer trainen op de handbike om mijn armspieren te versterken en mijn hartslag omhoog te krijgen
 • Mijn zithouding was nog niet zo comfortabel als ik dacht, ik heb twee dagen spierpijn gehad in mijn BENEN van het HANDbiken!
 • De Quick(ie) is aanzienlijk zwaarder dan de Varna. Ik weet niet of ik die alleen op het dak van de auto krijg…

Een hoop eerste indrukken dus na zo’n kort ritje! Het lijkt allemaal nogal wat negatief maar dat is ook omdat ik met name focus op dingen die m.i. te verbeteren zijn. Op zich reed de fiets helemaal niet verkeerd op zijn eerste rit! En ik denk dat hij met wat optimalisaties zeker sneller zal zijn dan de Varna. De tijd gaat het leren!

Voorlopig staat de Shark vooraan in de garage (ik begin nu toch echt serieus plaats tekort te krijgen met 5 driewielers in de garage…) en ik ga hem de komende tijd verder uittesten. Daarvoor ga ik toch wel maar wel eerst de banden vervangen, de oude Stelvio’s die er nu op zitten zijn eigenlijk al jaren overleden, daar ga ik niet veel langer meer mee doorrijden…

En dan hoop ik op een gegeven moment de juiste afweging te kunnen maken tussen de Varna Tour en de Shark. Want één van deze fietsen zal het pand weer moeten verlaten, al is het maar door het plaatsgebrek!

En als ik dan de keuze gemaakt heb, dan ga ik de gekozen fiets helemaal aan mijn wensen aanpassen. Maar dat is iets voor een aparte blogpost 😉

EDIT 29-8-2020
Na een (veel te lange) rit op en neer naar baantraining is me wel duidelijk geworden welke dingen er echt aangepakt zullen moeten worden wil ik me een goed oordeel kunnen vormen van deze fiets:

 • handvatten: doordat deze zo enorm dik zijn kreeg ik behoorlijk pijn in mijn handen. Die zal ik een stuk proberen af te draaien
 • het schakelen: de twistgrip die ik op de Shockproof en in de Mango zo fijn vind, bevalt me hier ABSOLUUT niet! Daarnaast springt de ketting steeds over, ik denk dat de cassette aan het einde van zijn levensduur is… En misschien de kabels ook wel
 • de beschermrand rondom de crank: ik zat helemaal onder smeer/vuil dat door de crank op mijn lievelingsshirt werd geworpen. Het scherm beschermt blijkbaar niet voldoende! Gelukkig is mijn shirt weer helemaal schoon geworden in de was 🙂
 • en de banden uiteraard

Positief is dat de enkele racerem op het voorwiel bij nader inzien zijn werk heel behoorlijk doet. Ik sta er voldoende snel mee stil.

5 gedachtes over “Allereerste indrukken Quick(ie) Shark

 1. Erik,

  Als ik naar de fiets kijk zie ik een ijsbreker. De lucht botst tegen je frame aan. Want heel eerlijk aerodynamisch is hij niet echt.

  Dat de snelheid tegenvalt heeft zeker te maken met de wielen en banden.
  Doordat je armkracht nog niet heel groot is, wil je juist zo licht mogelijk roterende massa. Wielen banden en crank zijn daarom heel belangrijk.
  Als je wat investeert kan je makkelijk op een 800 gram wiel uitkomen.
  Schijfremmen erop maken zou ik zelf niet doen. Ik weet ook niet in hoeverre het frame er op aangepast is.
  Het kan ook zijn dat er een achter rem gemonteerd zit, dan is het wisselen met een voorrem interessant aangezien deze bij racefietsen normaal veel meer kracht levert door de dual pivot.

  Ovale tandwielen lijken me hier heel interessant maar is eigenlijk alleen te meten icm een vermogensmeter in je crank. Nu is een 4iii niet heel duur meer. 250 euro enkelzijdig.

  Ik vermoed dat een ligfiets stoeltje met ventisit schuurplekken gaat opleveren. Dit omdat als je ronddraait je bovenlichaam altijd wel iets beweegt in tegenstelling tot ligfietsen. Bij roeifietsen is dat wel het geval.

  Al met al vind ik het een hele mooie fiets om te zien en ben benieuwd naar je upgrades als je hem houd.

  Like

 2. Ik zie niet zo heel veel aerodynamica terug bij handbikes. Het frame loopt vaak wel een beetje in een punt aan de voorkant (net als het mijne) en soms is een aero voorwiel met hoge velg gebruikt. Denk dat ze het verder moeten hebben van dat ze zo laag zijn, de echte snelle fietsen zijn nog een stuk lager, daarin lig je bijna helemaal horizontaal…

  De banden zijn Stelvio’s, die zijn op zich best snel volgens de reviews maar ze zijn stokoud. De wielen zijn niet super zwaar maar zeker ook geen lichtgewicht. Daar is zeker winst te behalen. Het is ook maar hoever je wilt gaan en hoeveel geld je uit wilt geven…

  Ik heb even gekeken op de fiets en het is wel een dual pivot rem. En op zicht doet hij het ook prima. Maar slechts 1 zo’n rem is gewoon erg weinig. De vork heeft de bevestigingspunten voor een schijfrem en dat was ook een optie af fabriek. Mijn Varna heeft een mechanische schijf en die remt als een tierelier. Mijn andere Varna een hydraulische en ook die remt super. Maar is wel zwaarder uiteraard. Dus een schijf is een optie of een tweede dual pivot erbij zetten, dat kan ook en is ook in voorzien op de vork.

  Dat van die schuurplekken zit wat in al zit/lig je in dit soort handbikes behoorlijk stil in je zitje. Ik wil dat in ieder geval eens proberen met het zitje van mijn Shockproof, trike of Mango, op zo’n manier dat ik het weer zonder problemen terug kan bouwen. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.

  Voorlopig ga ik er eerst eens wat meer op rijden. Ik heb de neiging om vaak al te gaan aanpassen voordat ik een fiets goed ken. Deze keer wil ik eerst de fiets goed leren kennen en kunnen vergelijken met de Varna voordat ik (onomkeerbare/dure) aanpassingen ga doen…

  Like

 3. 100 gram in een wiel is al merkbaar.
  Stelvio zijn idd erg oud.
  Ik heb er geen ervaring mee. Wel ooit eens een ultremo zx gereden die ook snel was, maar ook snel lek.

  Ik zat al te denken zo’n handbike op een Tacx trainer te zetten maar dan zitten je voetsteunen in de weg. Dan kan je het opbouwen qua belasting. Dan hoef je je eigen gewicht niet mee te sleuren en kan je trainen op souplesse.
  Bij die handbike club weten ze er vast wel raad mee om in de winter door te trainen.

  Als je fiets ooit weer uit elkaar gaat moet je de roterende componenten maar eens wegen. Dan kan je kijken waar je snel en goedkoop gewicht kan verliezen.
  Leuk om te lezen iedergeval.

  Like

 4. Op mijn Quickie zat ook een parkeerrem op het voorwiel.
  Daar heb ik een gewone rem van gemaakt. Voelt toch fijner, twee remmen.

  Op mijn Kneesit zat ook een parkeerrem en die kon ik sowieso al gebruiken als tweede/reserve rem.

  Een rem op het achterwiel/de achterwielen zou ik niet overwegen.

  Na verloop van tijd reed ik tussen de 25 en de 30km/u kruissnelheid.
  Met de Kneesit ook, maar ook nog wel iets harder.
  De beweging op de Kneesit is veel actiever met het gehele bovenlijf.
  Ik vond dat toch echt de fijnste Handbike.
  Helaas kreeg ik echt last van mijn rechterknie en kon ik niet langer dan een half uur fietsen en dan nog had ik helse pijnen aan mijn knie na het fietsen.

  Like

  1. Dat van die tweede rem zat al in de planning 😊 Heb de parkeerrem er tijdelijk afgehaald want die werkte niet goed maar idd ook al bedacht dat ik daar wel een tweede rem kom plaatsen.

   En die kneesit… ach wie weet komt die er ook nog wel eens een…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s