Mountainbike clinic Opdíefiets

Dag 1: droogzwemmen
Tuut, tuut, tuut…. Het is zaterdag 9 november en de wekker gaat om 7 uur… “Heu, watte… het is toch weekend?” En dan valt het kwartje, het is vandaag de eerste dag van de MTB-clinic bij Opdíefiets in Made 😊! De clinic waar ik al een tijdje naartoe heb geleefd! En waar ik ook al de nodige voorpret van heb gehad, want het gaf me een goed excuus om wéér een extra fiets te kopen! Maar nu was het dus zover, vandaag ging ik leren mountainbiken.

De rit naar de laatste les begon goed met een fraaie zonsopgang 😊

Na het ontbijt op de fiets gestapt en rustig naar Made gereden. Het was gelukkig droog zodat mijn vers gepoetste fiets (hij was behoorlijk smerig na de Veldtoertocht in Terheijden…) toch nog even schoon bleef. Bij Rullens Tweewielers aangekomen, de uitvalsbasis van de clinic, druppelden er steeds meer deelnemers binnen. Het bleek een gevarieerde groep te zijn. Ik was dan wel één van de jongste deelnemers (ook wel eens leuk 😊), de anderen waren zeker geen watjes! Ik hoorde bij het voorstelrondje veel sporten langskomen zoals triatlon, marathonlopen en (ijs)klimmen. Ik was dus in goed gezelschap! Mijn fiets was trouwens wel de oudste in het gezelschap en de enige zonder vering… Back to the core dus!

Mark legt op de laatste dag uit hoe je een drop het best benaderd

Na een snelle check van onze fietsen, met controles als: “zitten je wielen goed vast?”, “wijzen de snelspanners niet naar voren?” en “staan je banden niet te hard?” waren we los… Op weg naar een grasveldje! “Wacht, dat is toch helemaal niet spannend? En wat heeft dat te maken met mountainbiken?” Nou, alles! De eerste les stond namelijk in het teken van techniek! Mark, onze instructeur, legde ons op een veilig grasveld van alles uit over bochtentechniek, remmen en schakelen en dat zijn toch geen onbelangrijke dingen in het bos! Heel veel oefenen dus! Hier heb ik best nog wat dingen opgestoken, met name rondom het remmen. Ik heb ook geleerd dat mijn remblokjes behoorlijk kunnen gillen, ondanks dat ze met de juiste “toe-in” staan afgesteld…

Onze leuke groep, divers en veel deelnemers met een sportieve achtergrond (foto: Ilona Rullens, Opdíefiets)

De les eindigde met een klein stukje bospad vlakbij Made. Een paadje waar ik vrijwel dagelijks langskom op weg naar het werk maar wat ik niet kende! En ook een paadje waar wel opvallend veel takken dwars over de weg lagen… Blijkbaar kon niet iedereen waarderen dat fietsers ook af en toe vertier zoeken op dit pad. Hoe dan ook, het was een leuke afsluiting van de eerste les waarbij we het geleerde gelijk in praktijk konden brengen 😊

Op de terugweg had ik al snel een meisje op een MTB in mijn wiel hangen die ik maar niet kwijtraakte… Maar het hield het tempo er wel lekker in. En toen ze op een gegeven moment afsloeg bedankte ze me wel vriendelijk, top!

Mooie paadjes tijdens de laatste les in Dorst

Dag 2: los in het bos
Na een drukke week gingen we vandaag weer los! Deze keer stond een stuk MTB parcours in Kadettenkamp op de planning. Dat dat achteraf toch de track van Vrachelen bleek te worden, mocht de pret niet drukken 😊

Na een korte herhaling van een aantal technieken op een veld in het bos, leerde Mark ons ook hoe we het beste over een dikke stam konden rijden. En dat ging meestal nog goed ook 😉 Daarna gingen we echt het bos in, met constante aandacht voor techniek: lekker doortrappen in de bochten, door de bocht heen kijken, op het juiste moment schakelen etc. Erg leerzaam! En ook nodig want één van de heuvels haalde ik steeds niet doordat ik toch nog in en te zwaar verzet stond…

In volle actie op de eerste dag! (foto: Ilona Rullens, Opdíefiets)

Terug bij Rullens hing Mark zijn fiets in de takels voor een stukje uitleg over onderhoud. Hoe maak je je fiets het beste schoon na een rit en waar moet je op letten bij je remmen etc. En wat kun je wel zelf en wat juist niet. Voor mij was dit iets minder relevant omdat ik vrijwel alles zelf doe aan mijn fietsen maar ik zag dat anderen het erg leerzaam vonden. En zelfs ik heb nog iets geleerd over steekassen (mocht ik ooit een fiets krijgen die zo modern is dat die daarover beschikt….) De vraag blijft uiteraard wel: “waar laat ik zo’n setje takels onderweg 😊?”

20191109_131524813980061802064183.jpg
Slalom oefenen tijdens de eerste les van de MTB clinic

Dag 3: grande finale
Helaas, vandaag alweer de laatste dag van de MTB clinic 😕 Maar wel een echte “grande finale” want we gingen het MTB parcours in Dorst rijden! Een mooi en technisch parcours en de perfecte gelegenheid om alles wat we geleerd hebben te testen.

Om half 8 thuis al weggereden want naar Dorst is een kilometer of 25. Daar aangekomen bleek het gros van de cursisten met de auto te zijn… “Mmm, we zouden toch met z’n allen vanuit Dorst terug naar Made fietsen voor de afsluiting?” Daar zat een klein communicatie dingetje. Maar goed, ik was zelf in ieder geval lekker warm gereden 😊.

20191116_1602008513627670081487958.jpg
Niet officieel onderdeel van de les maar wel leuk om te zien hoe je er toch onderdoor kunt!

Na een korte uitleg van Mark zijn we vertrokken. Onderweg legde hij bij lastige stukjes uit wat we konden verwachten of deed hij dingen voor. Dat is overigens maar goed ook, want als ik zonder verder nadenken de route bordjes had gevolgd, was ik van een drop afgereden die ik waarschijnlijk niet gehaald had… Wist ik veel dat je bij sommige hindernissen kon kiezen uit een makkelijke route (de rode bordjes) of de lastige route (de zwarte bordjes). De zwarte bordjes gaven immers de hoofdroute aan…

20191116_110038314275175110903607.jpg
Over een boomstam door je achterwiel op te trekken met je klikpedalen…

De klungel van de groep, tja, dat was ik toch echt deze keer! Ik ben maar liefst vier keer onderuit gegaan… twee keer omdat ik een heuveltje niet haalde (gebrek aan snelheid/techniek), één keer door een wel heel brutale overstekende boom en één keer bij het stoppen naast een paaltje. Die keer was wel de domste… en leverde me een grote schram op mijn been op. Voor de rest gelukkig alleen een flinke deuk in mijn ego.

20191117_084751329863692195526575.jpg
Nog een actie shot (foto: Ilona Rullens, Opdíefiets)

Het parcours in Dorst was verder mooi en afwisselend. Toch een leuke manier om een bosgebied dat ik al 30 jaar ken eens op een andere manier te ervaren! Maar het spannendst vond ik toch niet de diverse heuvels in de bossen maar een afdaling die we op de terugweg naar Made nog even hebben meegepakt… Die was een stuk steiler dan ik ooit gedaan/gedurfd had…

20191116_1604344373914016027565781.jpg
Doorkijkje op weg naar de tweede les van de MTB clinic

En toen was het weer voorbij… Bij Rullens nog even nagepraat bij een bak koffie en wat pepernoten. Ook kregen we een mooie groepsfoto en een Opdíefiets bidon. Alles wat toen nog restte was de tocht naar huis.

20191116_1600474088712692952121258.jpg
Mark legt uit hoe je schijfremblokjes demonteert en inspecteert. Niet zo relevant voor mij 😉

Final words
Net zoals de wielerclinic die ik eerder heb gevolgd bij Opdíefiets heb ik genoten van deze drie lessen. Met een leuke groep, een enthousiaste instructeur, lekker weer en een mooie omgeving zijn dan ook alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagde clinic. En dan zijn er uiteraard ook nog de mooie foto’s van Ilona om nog even na te kunnen genieten 😊. En heb ik veel geleerd? Dat gaan we de komende tijd zien in het bos!

Meer info en foto’s op Strava:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s