Gran Fondo Brabant

Prachtige Hollandse luchten!

Gran Fondo Brabant
Vandaag werd door NL Tourrides de Gran Fondo Brabant georganiseerd met als startplaats mijn geboorteplaats Den Bosch. Omdat ik sinds de Ronde van Vlaanderen Cyclo geen serieus tochtje meer gereden had, wilde ik hier graag aan meedoen!

20190512_07292028646044242536233.jpg
De eerste foto van de Mango na zijn “wederopstanding” 😉, ergens rond 7 uur ’s ochtends in de polders rondom Moerdijk

Rond een uur of 7 ben ik thuis vertrokken met de Mango omdat ik uiteraard ook heen en terug wilde fietsen. De Mango was de avond daarvoor pas afgekomen na een hele maand onderhoud, hopelijk zorgde dat niet voor veel verrassingen…

20190512_1853101485390958648784831.jpg
Zicht op de splitsing van de Bersche Maas en het Oude Maasje vanaf de brug bij Keizersveer

Het weer viel een beetje tegen. De voorspelde zon liet zich vandaag maar weinig zien en de windkracht 2 die Buienradar aangaf, bleek in werkelijkheid een noordenwind kracht 4 te zijn… Desalnietemin heb ik na een paar kilometer mijn beenstukken al uitgedaan en mijn col en shirt met lange mouwen volgden in de loop van de dag ook. In zo’n velomobiel zit je toch wel heerlijk beschut!

20190512_1848267757747178967192372.jpg
Een prachtig oud fabriekspand aan de Diezekade in Den Bosch

De heenweg voerde me vooral langs het water (al heb ik dat weinig daadwerkelijk gezien). Bij Keizersveer ben ik voor het eerst de Bergsche Maas overgestoken via de brug bij Keizersveer om dat bij Drongelen nog een keer te herhalen, maar dan als enige passagier op het veer… En voor ik het wist stond ik in hartje Den Bosch te genieten van een Bosche Bol 😀

20190512_1842284784975043165552581.jpg
Deze afgebrande stal ben ik vandaag tweemaal gepasseerd. Hopelijk is de brand niet gepaard gegaan met veel dierenleed…

Na het afhalen van mijn startnummer 44, mijn vaste nummer voor dit jaar, ben ik snel vertrokken. De rit zelf was erg fraai, ze voerde door prachtige natuur zoals de Loonse en Drunense duinen en allerlei kleine dorpjes en buurschappen. Met een gemiddelde van bijna 27 km/u voor de toertocht was ik ook dik tevreden, het ging gewoon lekker!

20190512_1845536209297760506445528.jpg
De vlaggen hingen uit bij de Sint Janskathedraal in Den Bosch

De verzorgingspost ben ik domweg voorbij gereden! Ik zag wel een café met wat fietsen ervoor, maar die had ik al genoeg gezien onderweg. Alleen bleek het dit keer dus de officiële verzorgingspost te zijn… Met alléén bananen, peperkoek en sportdrank, was deze helaas een stuk kariger dan dat ik van NL Tourrides gewend ben…

Bij de stop heb ik nog een praatje gemaakt met een enthousiaste berijder van een fraaie kneesit handbike en heb ik een Hase Pino bewonderd. Ook wilde iemand heel graag een foto maken van mij naast mijn Mango 😁

20190512_1831363549181167465761396.jpg
Eén van de vele mooie stukken natuur vandaag, dit is het fietspad dwars door de Loonse en Drunense Duinen

Na het in ontvangst nemen van mijn medaille en het maken van een herinneringsfoto, begon de rit naar huis met het vullen van wat extra vakjes. Hiervoor reed ik wat extra “kronkels” zuidwestelijk van Den Bosch maar dat was geen straf, de omgeving was prachtig! En het heeft geloond, met vandaag 61 nieuwe vakjes en +37 voor mijn cluster, ben ik heel tevreden!

20190512_1839081450945250586891559.jpg
Een prachtige, op maat gemaakte kneesit handbike!

De terugrit zelf voerde voor een deel over het Halve Zolen lijntje, een (snel) fietspad dat een voormalige spoorlijn volgt tussen Waalwijk en Raamsdonk. Dat betekent lekker opschieten! Op dit pad kwam ik nog een Flevo-Trike tegen! Helaas begonnen mijn voeten steeds meer pijn te doen en dat haalde de snelheid helaas danig omlaag…

Al met al heb ik een erg mooie rit gereden en met volle teugen genoten!

En hoe bevalt de Mango na al het onderhoud?
In één woord: genieten! Voor zover ik in deze ruim 200 km heb kunnen beoordelen zijn alle wijzigingen dubbel en dwars de moeite waard geweest! Zomaar een paar bevindingen:

 • Mijn koplamp trilt niet meer en dat maakt de fiets een stuk stiller!
 • De nieuwe crank bevalt prima, zowel de lengte als de overbrengingen
 • De omgekeerde kettingspanner werkt goed, de overgebleven kettingbuis is wel af en toe hoorbaar (met name bij accelereren) en kan eigenlijk net zo goed weg. Dat ga ik nog proberen
 • De fiets stuurt echt véél strakker door de elastomeren en de verlaagde, spelingsvrije dempers. Uiteraard worden hobbels wel wat beter doorgegeven
 • De rechtuit stabiliteit en het zichzelf corrigerend vermogen na een plotselinge uitwijk beweging is sterk verbeterd
 • De Go-Cycles zijn inderdaad snel en comfortabel. En kwetsbaar, licht aanlopen in de wielkast zie je gelijk op de band, bij de Marathon Plus zag je dat alleen in de wielkast…
 • De eigenbouw secundaire kettingspanner werkt prima
 • En uiteraard schakelt de SRAM X9 zoals verwacht: consequent trefzeker!

Alles rozengeur en maneschijn dan?
Nee! Als experiment had ik voor deze rit extra grote platformpedalen (Catalyst) gemonteerd en droeg ik flat pedal MTB schoenen (5-Ten Freerider). Ik wist uiteraard van tevoren dat rijden zonder klikpedalen in een velomobiel verre van ideaal zou zijn, maar ik wilde het graag eens proberen. Dergelijke grote pedalen i.c.m. schoenen met vlakke zolen, zouden in theorie maximale ondersteuning moeten geven. Dat zou toch moeten helpen tegen mijn hete voeten probleem

CP_Black_2048x2048
Het (extreem) grote Catalyst platform pedaal (foto: bigchaps.com)

Nou, nee! Niet alleen is het niet-ingeklikt rijden inderdaad domweg gevaarlijk (ben meermaals van de pedalen afgeschoten met mijn voeten…), ik heb ook nog nooit zulke zere voeten gehad als vandaag 🙁 De laatste 20 km waren een regelrechte kwelling en ik was echt héél blij dat ik thuis was. Het eerste dat ik thuis gedaan heb, was klikpedalen monteren in plaats van de platformpedalen….

Ik vraag me nu toch echt af wat ik nog kan doen om van die pijn af te komen. Ik heb intussen diverse schoenen geprobeerd (van goedkoop tot duur, vlakke zool, carbon zool etc.) en nu dus ook vlakke pedalen met in theorie maximale ondersteuning en drukverdeling. Ik vraag me af of het zinvol is om te gaan investeren in een ander pedaalsysteem zoals SPD-SL, Time, Look of Bebop etc. Misschien dat een set goede inleg- of steunzolen kan helpen.

Meer info en ca. 40 foto’s op Strava

7 gedachtes over “Gran Fondo Brabant

 1. Als lange afstandrijder zoals je ondertussen weet heb ik schoenen die breed vallen aan de neus. Ze zitten erg los. Ik heb een paar spiuk, northwave trekking schoenen voor SPD en een paar diadora. Alle 3 zitten ze los aan de neus. De spiuk zijn stijf van zool. De andere 2 wat minder omdat ik die gebruik bij slecht weer of veel lopen. Met alle 3 heb ik al lange tochten gereden. Ook heb ik nog een paar Sidi ergo 2 met carbon zool met speedplay plaatjes maar ik heb daar in het verleden ook nooit last gehad.

  Het enige wat ik weet is dat een schoen gelijk goed moet zitten. Is dat niet het geval niet kopen. Investeer ook in een paar goede sokken.

  De fizik schoenen en die andere zien er erg smal uit.

  Platform pedalen hebben weinig nut op een ligfiets omdat de hoek anders is als op een gewone fiets. En als je eraf schiet heb je kans dat je serieus geraakt word.

  Andere pedalen zijn mogelijk en bieden meer vrijheid. Denk aan een time atac speedplay of iets in die zin, ze worden vaak gebruikt tegen knie klachten.

  Ik heb 1 x hete voeten gehad en dat was met gewone pedalen en mijn sportschoenen op de raptobike voor een tocht van 211 km. Nadat ik weer klikpedalen had gemonteerd hier geen last meer van gehad.

  Ik heb voor incidenten onderweg aan spieren en voeten of dergelijke altijd een pot sportbalm mee die verkoeld. Al een aantal x gebruik van gemaakt en werkt perfect.

  Je hebt ook spd pedalen met een kooi de zogenaamde trial pedalen. Al denk ik niet dat dat de oplossing is.

  Ik vind het ook gewaagd om een experiment gelijk op een 200 km tot uit te voeren. Voor hetzelfde geld had je een blessure opgelopen met alle gevolgen van dien.

  Wil je veel keuze aan schoenen voor een leuke prijs ga naar Hopmans in bergen op zoom. Die hebben alles op voorraad en kan je passen.

  Wat betreft je banden heb ik geen oordeel ik ben niet bekend met die maat en types. Ik denk wel dat je je tochtje Nederland moet aanpassen aan het type band waar je mee rijd. Ik rijd met Vredestein duralite of vittoria corsa ook niet te veel onverhard. De Continental ultra sport die kunnen door het andere rubber dit beter aan.

  Het zijn altijd dilemma’s snelheid en dus ook lichter van gewicht gaan ten koste van de duurzaamheid en lekbestendigheid.

  Al met al weer een mooie tocht

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was zeker een mooie rit 🙂

   Je hebt gelijk, de Fiziks (carbon, gebruik ik op mijn gewone fietsen) en Vittoria schoenen die ik normaal gebruik zijn vrij smal. Toch heb ik het idee dat ze voldoende ruimte bieden maar ik zal mijn oude Shimano’s nog eens proberen op een langere tocht, die zijn veel breder in de neus. Dat vond ik wel het mooie van die 5-tens, ze zitten heerlijk en hebben veel ruimte in de neus. Ik had die schoenen al wel meer gedragen om te kijken hoe ze zaten en had er ook al een keer 35 km mee gereden. Maar om er gelijk ruim 200 mee te rijden was inderdaad een beetje een gok…

   Van mijn knieën heb ik gelukkig al enige tijd helemaal geen last meer. Ik denk ook dat mijn pedalen voldoende speling bieden daarvoor (grijze SPD plaatjes, pedalen op de meeste losse stand). Het zit hem echt in die druk op de voet.

   Hopmans ken ik wel van naam maar ik ben er nog nooit geweest. Ik wilde binnenkort toch nog wat ontbrekende vakjes vullen rond Bergen op Zoom, dan zal ik er eens langs rijden.

   Mijn rondje NL zal grotendeels gaan over goed wegdek, met de VM heb ik niet direct de drang om gravel etc. op te zoeken. De Go-Cycle (ook Vredestein trouwens) beviel me gister prima. En de DTH kende ik al, die is in Nederlandse VM kringen vrij onbekend maar is in Duitsland best populair. Volgens mij heb jij de DTH ook op een van jouw fietsen toch?

   Like

 2. Als het in de druk van je schoen zit op je pedaal dan dan moet je over naar de racevariant spd-sl of look of iets. Dat drukvlak van de plaatjes is groter. Of dat echt gaat helpen geen idee.
  Die dth heb ik zelf niet gehad. Ik heb de maxxis holyroller 28-451 omdat die zo goed als niet lek gaat en ook te gebruiken is als ik gravel rijd.
  Verder heb ik t halve assortiment van maxxis al gehad omdat dat in mijn ogen de beste mtb banden zijn. Hopmans is groot. 3 verdiepingen. Je kan je er wel uitleven.

  Like

 3. Ik heb zelf ook problemen gehad met een beschadigde zenuw door een lange rit met SPD en schoenen met een zool die geen carbon stijfheid had. Voor mij hielp het om met Look Keo en Sidi schoenen met carbonzolen te gebruiken. Maar Sidi is smal. Ze moeten ruim zitten. Zonder inkkikken rijden in een Velomobiel met open voetgaten is vragen om ernstige achillespees blessures. Tot aan volledig afsnijden toe. De rand is werkelijk vlijmscherpe als je van je pedaal schiet. Dat moet je echt niet doen! Dan is het fietsen heel lang zo niet voor altijd voorbij.

  Like

  1. Over zere voeten.
   Sinds een jaar of 3 ben ik veel meer gaan racefietsen ipv velomobielrijden en na enige tijd kreeg ik ook serieuze problemen met zere voeten (was ook al wel iets aan het beginnen in de Velomobiel). Ik ben er achter gekomen dat er nogal wat eeltvorming onststond die dit veroorzaakte. Als ik dat weg rasp is het probleem weg. Een inleg zooltje en bredere schoenen hebben geholpen om de eeltvorming wat te vertragen en zodoende heb ik geen echt probleem meer. als ik er last van krijg haal ik het eelt weg. Helemaal beveredigend vind ik het nog niet, maar het werkt.

   Wellicht is dit ook iets om even naar te kijken.

   Succes,
   Henk-Jan

   Like

  2. Mijn voetgaten hebben gelukkig beschermranden en zover ben ik ook niet van mijn pedalen geschoten tijdens de rit. Maar wel voldoende bevestigd in het feit dat klik pedalen een must zijn in een VM. Heb ze er gelijk terug in gezet…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s