Eindelijk weer op de trike!

De Brabantse vlag wappert weer fier!

Sinds begin januari stond mijn trike stil. Of beter gezegd, lag hij uit elkaar in de schuur… Er moest het nodige aan gebeuren, zowel onderhoud als upgrades, maar door de komst van de Mango werd dat nogal vertraagd. Ik had even andere prioriteiten 😉

Detail van de vulbus onder de kettingrol. Het liefste had ik niet gewerkt met een doorgaande bout maar ik heb nu even geen gelegenheid om de vulbus op het frame te laten lassen

Maar nu ligt dat eigenlijk omgekeerd. Na ruim 2.000 km met de Mango heb ik daar ook al een behoorlijk lijstje met wensen en aanpassing voor. Maar voordat ik daarmee aan de slag ga, wilde ik eerst de trike af hebben! Dus de afgelopen tijd heb ik daar behoorlijk wat tijd in gestoken en hij is nu eindelijk weer rijklaar 😀

De nieuwe kettingrol en de stoel zijn beiden gemonteerd met op maat gemaakte pasbussen. De kettinglijn is erg netjes nu

Wat heb ik zoal gedaan aan de trike:

 • Een Schlumpfdrive gemonteerd
 • Nieuwe Alligt kettingrol met stalen tanden gemonteerd. De oude M5 kettingrol was grotendeels “opgevreten” door de ketting…
 • KMX achterspatbord gemonteerd, hopelijk is het nu gedaan met modder in mijn nek!
 • Nieuwe stangkoppen gemonteerd op de stuurstang. In de oude zat nu al erg veel speling…
 • Nieuwe lagers in het linker voorwiel, ik kon hiervoor de lagers uit één van de kromme KMX frames gebruiken 😊
 • Zitting verzet vanwege het achterspatbord. Gemonteerd met nieuwe pasbussen
 • Diverse kleine klusjes

Ik ben vooral benieuwd hoe de Schlumpfdrive gaat bevallen en dan met name ook de grotere Q factor en de kortere cranks!

Nieuwe stangkop, nu gemonteerd op een wat dikkere afstandsbus

Ik begon met te zeggen dat de trike bijna af is. Wat moet er dan nog gebeuren? Nou, de voorspatborden moeten er nog op! Deze speciale KMX spatborden heb ik véél te duur gekocht in Zwitserland (invoerrechten…) en blijken niet eens goed te passen 🙁

Volgens KMX bedraagt de maximale bandbreedte 50 mm bij deze spatborden maar dat is veel te breed! Achter past dat wel (net) maar voor zeker niet, mede door de ongelukkige keuze voor het ontwerp van de bevestiging. Ook de montage van smallere banden bood geen oplossing, want dan volgt het spatbord weer niet mooi de contouren van de band (ik weet het, ik ben een pietlut…) Hier zal ik dus iets voor moeten maken…

Het achterspatbord zit er erg netjes op maar rammelt wel. Onacceptabel!

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, de trike is dus weer rijklaar en zojuist heb ik er weer mijn eerste ritje op gereden! En ook al was dat alleen maar even boodschappen doen, ik heb er van genoten 😊

De Schlumpf was wel erg wennen… Door de grotere Q factor staan mijn voeten wat verder uit elkaar dan bij mijn andere fietsen. Dat voelde een beetje raar. Hoe dat op langere afstanden zal werken gaan we zien. De kortere cranks (152 vs 175 mm) vond ik ook apart… alsof ik op een kinderfiets reed! Maar ook daaraan zal ik eerst moeten wennen voordat ik me daar een echt oordeel over kan vormen. Voorlopig ben ik erg blij dat ik er weer op kan rijden 😊 Ik weet wel hoe ik morgen naar mijn werk ga!

Meer info en foto’s op Strava

4 gedachtes over “Eindelijk weer op de trike!

 1. Toch wel snel dat je wiellagers moet vervangen. Ik weet niet hoe dat bij een trike zit ivm de enkelvoudige ophanging maar als dit net zoals bij een lefty is dan vind ik dat toch vrij snel.

  Dat alligt wiel heb ik zelf ook aangezien raptobike de terracycle niet op voorraad had. Hans van Vugt beweerde dat deze net zo goed is. Voorlopig ben ik er erg tevreden van.a die M5 loopwielen zijn bagger die zijn gemaakt voor in de vuilbak.

  Wat betreft je achterspatbord.. je rijd veel offroad met onverharde paden. Met regen heb je wel veel kans dat zand zich ophoopt tussen je spatbord en band met als gevolg dat je niet meer voorruit komt. Ik had dit probleem ook op mijn M5 20/20 met spatborden. Ik heb ze verwijderd.

  Verder ziet de trike er goed uit. Niks op aan te merken. Ben alleen benieuwd hoe die q factor zich houd. Maar goed dat ga je vanzelf zien.

  Like

 2. Dat van die lagers is zeker snel. Veel te snel! Het zijn wel rubber afgedichte lagers maar die afdichting is meer om het vet binnen te houden en niet het water buiten… Ze waren behoorlijk verroest. En ik denk dat de kwaliteit van de lagers ook niet zo best is (no name spul). Ik heb er nu eerst twee lagers (ook no name) in gezet uit een van de kromme KMX frames. Als die net zo snel “op” zijn dan ga ik toch kijken naar een beter lager. Helaas is het een minder gangbare maat waardoor ze van een merk als SKF iets van 40/50 euro per stuk zijn…
  De constructie is overigens wel vergelijkbaar met die van een Lefty al zag ik dat daar nog extra afdichtringen tussen zaten. Ik ga nog eens kijken of ik zoiets ook kan maken/monteren in mijn naven om spatwater zoveel mogelijk buiten te houden.

  Ook de stangkoppen van de stuurstang waren veel te snel “op”. Na ca. 2.500 km mag daar echt nog niet zoveel voelbare speling op zitten. Hopelijk zijn de (heavy duty) vervangers beter, die zijn ieder geval onderhoudsvrij met een Teflon/Kevlar lagering. De fiets rijdt in ieder geval weer een stuk strakker nu!

  De kettingrol is tot dusver erg stil en absoluut een vooruitgang op die van de M5. Ik had overigens voor de M5 rol gekozen omdat die op de Shockproof zo goed beviel. Sterker nog, het was de rol van mijn Shockproof die ik op de trike had gezet destijds. Maar op de Shockproof loopt de trekkende ketting nagenoeg in rechte lijn tussen crank en achtertandwielen en de belasting op de rol is op de Shockproof dus vrij laag. Op de trike is die hoek aanzienlijk scherper en daarom was ie opgevreten… De M5 rol heeft ook alleen maar een O-ring, dat wordt eigenlijk normaliter nooit gebruikt voor de trekkende ketting… Ik snap ook niet dat M5 daarvoor gekozen heeft.

  Like

 3. Wat betreft de lagers… 40 euro klinkt misschien duur maar goed waarschijnlijk gaan die langer mee. Ik heb jaren lang met een lefty gereden en wat ik deed was voor montage de lagers aan de buitenkant insmeren met vaseline. Dit houd water buiten. Wel deed ik regelmatig zeker met vies weer even de wielen demonteren en schoonmaken en voorzien van nieuwe vaseline. Klinkt misschien veel werk maar je kan veel langer doen met je lagers. Anders kun je nog opteren voor keramische lager. Als je de echte neemt en niet die hybride dingen dan hebben die eigenlijk geen onderhoud nodig. Ik heb ze in mijn frm naven gehad en nooit wat aan gehad.

  Wat die looprollen klopt wel. Het is raar dat M5 geen rollen gebruikt met tanden voor een trekkende kant. Ik heb al mijn fietsen voorzien met tanden en dat is veel beter.

  Hoe bevalt die q factor?

  Like

  1. Dat van die vaseline ga ik proberen, is een kleine moeite. Dank voor de tip!

   Hoe de q factor bevalt vind ik nu eigenlijk nog te vroeg om te zeggen. Ik heb er nu pas twee keer op gereden en maximaal een uur. Het is nu vooral wennen, kan er nog geen positief of negatief oordeel over geven. Ik hoop binnenkort weer eens een langere rit te kunnen doen met de trike en ben benieuwd hoe het dan voelt.

   Mijn eerste indruk is dat mijn voeten door de extra breedte net wat anders op de pedalen staan. Ik heb het idee dat bij een “normale” q factor de buitenkanten van mijn voeten extra belast worden wat op den duur dan leidt tot zere voeten. Alsof ik ze (onbewust) wat naar buiten kantel. Bij deze brede q factor heb ik het idee dat mijn voeten wat gelijker belast op de pedalen staan. Een beetje lastig om uit te leggen…

   Maar goed, dat is mijn eerste idee en de zere voeten krijg ik pas na 50-60 km. Dus eerst maar eens wat langere ritten rijden zodat ik kan zien hoe het bevalt. En of ik ook iets merk aan mijn knieën. Ik moet nu helemaal weer even wennen aan de (zit op de) trike na twee maanden Mango… Je leest het vast terug op mijn blog!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s