Mijn fietsjaar 2018

Allereerst wens ik iedereen een goed 2019 met vele veilige fietskilometers!

Het is weer eind van het jaar, tijd om terug te kijken! En misschien ook alvast een beetje vooruit… In 2018 heeft mijn fietshobby echt een vlucht heeft genomen. Er is dan ook een hoop gebeurd op fietsgebied! Dus laten we snel beginnen!

LET OP het is een vrij lang verhaal met veel foto’s geworden 😉 !

Een komen en gaan van fietsen…
In 2018 zijn er nogal wat mutaties geweest in mijn fietsenbestand! Van een drietal fietsen heb ik afgelopen jaar helaas afscheid genomen:

PaddyWagon
Mijn mooie Kona Paddy Wagon is begin augustus verkocht omdat bleek dat ik mijn roze Koga Valley Runner veel meer gebruikte. Dus ik ben weer terug naar één single speed en dat is prima!
Flevoracer26
Op dezelfde dag is ook mijn rode Tempelman Flevoracer verkocht. Een prachtige en interessante fiets maar ik kon er maar niet aan wennen…

Ook de witte 28 inch Flevoracer die ik in januari 2018 heb gekocht, heeft het einde van het jaar niet gehaald in mijn collectie. Knikbesturing is toch niet mijn ding…

Gelukkig zijn er ook weer drie rijwielen bijgekomen zodat het wankele evenwicht weer wat hersteld is 🙂 Een actueel overzicht met meer detailinformatie over mijn fietsen vind je hier.

20180812_174111.jpg
Een erg fraaie Raptobike Midracer is in juni 2018 mijn ligfietscollectie komen versterken. Een fiets waar ik nog steeds een haat-liefde verhouding mee heb… Maar mooi is ie zeker en de zitting is echt ontzettend comfortabel!
20180917_2055252376860917706941875.jpg
Op 1 september heb ik, vooral naar aanleiding van de slechte fietspaden in Tsjechië en Berlijn, een leuke Giant X-2000 gravelfiets erbij gekocht. Tot dusver bevalt die uitstekend!
20180626_1930104081696997765059855.jpg
Verreweg de belangrijkste wijziging op fietsgebied dit jaar, is de opbouw van een trike. Wat een lol heb ik daarmee intussen al gehad!

Sinds de eerste rit op 21 april, is de trike snel een van mijn meest favoriete fietsen geworden! Drie wielen is gewoon nóg leuker!

Heb ik dan nog wensen?
Is met alle bovenstaande mutaties mijn fietsbestand nu precies zoals ik het zou willen? Nou, bijna! Ik zou er erg graag een velomobiel bij willen, bij voorkeur een Mango of een Strada omdat ik die het mooiste vind. Zodat ik, ongeacht het weer, mijn woon-werk verkeer vaker met de fiets kan doen en nóg langere tochten kan maken.

DSC09053_exp
Een leuke Mango Sport waar ik heel veel zin in had…

Maar op dit moment zit dat er niet in. Ik krijg het niet “verkocht” aan mijn vrouw en eerlijk gezegd snap ik haar volkomen! Het gaat om een hoop geld, geld dat we beter kunnen gebruiken voor iets waar het hele gezin iets aan heeft! Toch geef ik het nog niet op, ik ben o.a. diverse bedrijven aan het benaderen om ze te enthousiast te maken om te adverteren op “mijn” velomobiel. Wellicht dat ik op die manier een (gebruikte) VM kan financieren…

AfstandenPerFiets
De eerste drie fietsen ontlopen elkaar niet veel en zijn allemaal goed voor ca. een kwart van mijn fietskilometers. Groen % = stijgend t.o.v. totaal, rood % = dalend

Daarnaast verwacht ik dat wellicht mijn Kona Penthouse randonneur de deur uit gaat omdat mijn Giant gravelfiets veelzijdiger is (bredere banden, groter versnellingen bereik) en me zeker zo goed bevalt. En van de Raptobike vraag ik me ook ernstig af of deze het einde van 2019 zal halen binnen mijn collectie… We gaan het zien!

Een hoop “eerste keren”
Afgelopen jaar stond ook in het teken van een aantal “eerste keren” op fietsgebied:

20180521_221441.jpg
Een medaille waar ik echt wel een beetje trots op ben!
 • Mijn eerste Fiets Elfstedentocht, met 256 km op één dag nog steeds mijn langste rit
 • Mijn eerste nieuwe werkgever in bijna 24 jaar! “Maar dat heeft toch niets te maken met fietsen?” Nee, maar het betekent wel een wat langere woon-werk afstand in 2019 met meer variatie 😊
 • En op de valreep ook nog mijn eerste keer met de ligfiets in Duitsland!

Vakjes!
In augustus 2018 heb ik via Roef het “vakjes vullen” ontdekt. Iets waar ik nog steeds super enthousiast over ben en wat me al op veel mooie plaatsen heeft gebracht! En op veel paden die amper met de fiets begaanbaar bleken… Ik hoop hier nog lang mee door te kunnen gaan!

Weliswaar niet de 10.000 km gehaald maar desondanks ben ik best trots op mijn behaalde resultaten in 2018 😊

De cijfertjes!
En dan uiteraard het VeloViewer en Strava jaaroverzicht. Ondanks de goede voortgang gedurende het jaar heb ik de 10.000 km helaas niet gehaald 🙁 Het zag er lange tijd naar uit dat het wel zou lukken, maar met het slechtere weer in november en december en de drukte rondom mijn baanverandering, is het toch niet gelukt.

Desondanks ben ik wel ruim over mijn begin 2018 gestelde doelafstand van 100 km per week gegaan! Mijn woon-werk ritten heb ik al eerder geanalyseerd en ik denk dat het VeloViewer overzicht verder voor zich spreekt.

20181226_1651203529174119991727110.jpg
Mijn magere 5×5 begin vierkant is intussen gegroeid naar twee 22×22 vierkanten en een al heel aardig cluster 🙂 En gelukkig is het einde nog lang niet in zicht!

Erikfietst.com
Begin maart 2018 heb ik dit blog gestart als een soort online fietsdagboek. In eerste instantie voor mezelf maar ook voor familie en vrienden is het een handige manier om te zien wat ik heb uitgespookt! Eind augustus heb ik een betaald WordPress abonnement genomen met mijn eigen domeinnaam Erikfietst.com en ben ik ook meer en langere artikelen gaan schrijven.

20181231_1136441472397310845035893.jpg
Een aardige weergave van een deel van de activiteiten waar ik afgelopen jaar aan heb deelgenomen!

In 2018 heb ik 153 blogposts geschreven die door ruim 1.800 bezoekers gelezen zijn. 53 lezers hebben de moeite genomen een reactie achter te laten 🙂 De meest gelezen berichten zijn die van de Appelflappentocht en de Oliebollentocht. De belangrijkste referrer is Mooi geel is niet lelijk, dank je Paul! Intussen heb ik hier ruim 56.500 woorden geschreven! Op Strava heb ik 2.120 foto’s geplaatst, allen voorzien van commentaar…

En dan nog even vooruit kijken
Mijn geplande activiteiten voor 2019 kun je hier vinden, voor zover die al bekend zijn… De belangrijkste zijn:

Ronde-van-Vlaanderen-cyclo1
Een voor mij nieuwe tocht in 2019 is de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Er doen zo’n 16.000 mensen aan mee dus het zal wel een mooie tocht zijn!
 • Meerijden in de toerversie van Ronde van Vlaanderen, kom maar op met die hellingen en kasseien!
 • Een lange fietsvakantie, grote kans dat het een rondje Nederland wordt!
 • Mijn eerste Audax brevet(ten) rijden

En natuurlijk al doende zoveel mogelijk vakjes vullen!!!

Een nieuwe en betere kettingrol monteren is één van de dingen die ik aan de trike ga doen. Evenals o.a. de montage van spatborden en een Schlumpf Mountaindrive

Daarnaast staat me nog het nodige sleutelplezier te wachten aan de trike. Na ruim 2.500 km is het de komende maanden tijd voor een verdere optimalisatie waar ik uiteraard uitgebreid over zal berichten.

Nog genoeg te doen dus, tot volgend jaar!

4 gedachtes over “Mijn fietsjaar 2018

 1. Gewoon een tweedehands velomobiel kopen. Kost ca. 3000 euro en die behoudt zijn waarde wel. Is onvergelijkbaar leuker dan je andere fietsen…
  Om je vrouw tevreden te houden verkoop je gewoon een paar van die fietsen die je na je aanschaf van je velomobiel toch niet meer gebruikt 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb ooit een Mango gehad, die zou ik niet meer willen.

  Tussenas maakt veel lawaai. Zeer windgevoelig. Is toch echt beduidend langzamer dan de Quest/Strada.

  Jammer dat een tweedehands DF nog redelijk prijzig is.

  Like

 3. Ook voor jouw en je familie beste wensen!
  Als ex-Strada rijder kan ik een tweedehands Strada zeker aanbevelen, die fiets is waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde velomobiel op de markt. Op alle gebieden inzetbaar, zowel woon-werk als tochten en vakantie kunnen er prima mee gedaan worden. Onderhoud is nog goed zelf te doen, zonder dat het al te veel tijd en moeite kost. Mango heb ik proefgereden, en die maakt inderdaad veel meer lawaai binnenin. De enige reden voor mij om over te stappen in een Quattrovelo is de grotere stabiliteit, anders was de vervolg velomobiel weer een Strada geweest, dan wel een lichtere carbon-versie om het klimmen wat makkelijker te maken.
  Van de DF was ik ook zeer onder de indruk, maar omdat ik in de winter met 42-406 spikes rond rijdt, kwam die voor mij niet in aanmerking, helaas……..die banden passen niet onder een DF.

  Groeten, Adri.

  Like

  1. Hoi Adri,

   Een Strada vind ik ook een fraaie fiets. Evenals een DF trouwens, ik vind zichtbare voorwielen gewoon mooier. Maar die worden beiden helaas een stuk minder te koop aangeboden dan de Mango. Die ik ook erg fraai vind! Maakt die tussenas echt zoveel lawaai? Dat zou bij een goede afstelling toch niet nodig moeten zijn lijkt me…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s