De Berlin Mauerweg

Een relatief lang stuk muur, aangetast door de tand des tijds (en grijpgrage toeristenhanden)

Na mijn trainingsrondje in Berlin-Grunewald gisteren, was het vandaag tijd voor het echte werk: de Berlin Mauerweg! Dit is een fietsroute die zo precies mogelijk het verloop van de Berlijnse muur volgt rondom geheel voormalig West-Berlijn. De lengte is ca. 165 km, een pittige dagtocht dus.

Dit is toch echt een deel van het officiële pad…

Fietsen over de Mauerweg
Ik had me verheugd op deze tocht. De rit voert niet alleen dwars door de stad langs alle bekende bezienswaardigheden maar slingert zich dus ook door een enorm stuk buitengebied. Lekker de natuur in!

Gravel, heuvels en racebandjes, geen goede drie-eenheid

Wat met opviel aan de westelijke route, het deel door het buitengebied dus, was dat er bijzonder weinig van de muur bewaard is gebleven. De eerste 40 km heb ik zelfs helemaal niets gezien dat aangaf dat ik de Mauerweg aan het rijden was!

Onduidelijke grijze bordjes geven de route aan

De bewegwijzering vond ik niet zo best. Niet alleen waren de grijze bordjes bijzonder onopvallend, ze waren ook nog eens vaak geplaatst NA een bocht etc. Ik was heel blij dat ik de route ook in mijn navigatie had staan. Desondanks ben ik gruwelijk verkeerd gereden in de buurt van Spandau en heb ik een deel van de route twee keer gefietst!

Het eerste stuk muur dat ik in Berlijn gezien heb

Dan iets over voetgangers en andere fietsers. Die kijken hier echt nergens naar! De fietspaden zijn in Duitsland vaak uitgevoerd als gecombineerd fiets/voetpad. Maar veel voetgangers “vergeten” dat en denken dat de weg geheel van hen is. Ondanks dat ze me aan zien komen gaan ze niet opzij. Ook fietsers geven elkaar weinig ruimte. Echt niet wat ik gewend ben!

Kleine stukjes muur herinneren aan het verleden. Hier op het stuk van de route dat ik twee keer heb gereden

Deze route bevat het slechtste wegdek dat ik heb meegemaakt in de afgelopen twee jaar. Sommige stukken hebben mooie strak asfalt maar gravel, los zand, wasborden en lange stukken met grote, heel ongelijk liggende kasseien. Vooral die laatste zijn soms haast niet te berijden (en ik ben wel wat gewend). Echt een route voor de mountainbike dus!

Pech…
Ik denk dat het slechte wegdek de oorzaak is van de bandenpech die ik vandaag had. Een scherpe steen heeft een grote scheur gemaakt in mijn achterband waardoor ik na 40 km ineens een luid gesis hoorde… In de binnenband zat gelukkig maar een klein gaatje. Ik heb de buitenband geplakt aan de binnenkant met een gewone binnenband plakker (ik had niets beters) en de binnenband vervangen. Met de hoop ermee thuis te komen… Maar het ging zo goed dat ik de rit toch verder ben gaan rijden!

Plat, platter, platst… einde verhaal!

Totdat ik na 130 km nogmaals stilstond, de plakker was doorgeschuurd en de nieuwe binnenband was ook lek. Nogmaals plakken mocht helaas niet baten, dus dat werd lopen naar het dichtstbijzijnde S-Bahn station… Lang leve het openbaar vervoer hier! Daar kan Nederland zeker nog wat van leren, zeker van het meenemen van je fiets in trein en metro zonder een hoop gezanik en voor weinig geld. Top!

De lekke band was wel een beetje een afknapper, ik had héél graag het rondje vol gemaakt…

Genoeg geklaag!
Toen ik met pech stond hebben meerdere mensen gevraagd of ik hulp nodig had, dat vond ik wel weer heel positief! Dat is in Nederland helaas wel anders…

Het was verder gewoon een erg mooie rit 🙂 Heel veel bos en water gezien en vele mooie gebouwen. Open velden zoals in Nederland juist zo gebruikelijk rondom steden ontbraken hier vrijwel volledig!

Veel trafo huisjes zijn hier kunstig beschilderd, zouden ze in Nederland ook mogen doen!

Onderweg heb ik veel herinneringen aan de muur gezien, met name in de stad. Het beeld hieronder vond ik persoonlijk een van de sterkste.

Krachtig beeld dat de hopeloze situatie van veel Oost-Berlijners treffend weergeeft

Wattedoeninberlijn
Een deel van de foto’s in deze post zijn gemaakt tijdens een rondleiding langs de resten van de Berlijnse muur. Dat bespaarde me een aantal keer stoppen tijdens het fietsen.

De dag nadat we aankwamen hebben we deze rondleiding gevolgd. Deze hadden we gevonden op wattedoeninberlijn.nl, een blog van de Nederlandse Emma die sinds een aantal jaar in Berlijn woont. Haar blog werd al snel ons belangrijkste informatiebron voor alles wat er in Berlijn te doen is! Ze schrijft lekker vlot over echt van alles en nog wat. Toen we zagen dat ze ook Nederlandstalige rondleidingen verzorgde was de keuze snel gemaakt 🙂

Emma geeft ons uitleg bij een maquette van de muur

En we werden niet teleurgesteld! Vol enthousiasme nam ze ons mee op een voettocht langs bekende en minder bekende resten van de muur. Ze vertelde honderduit over alles wat met de muur en Berlijn te maken had. Je kon echt zien dat ze van de stad hield. Ik heb een hoop geleerd, echt een absolute aanrader!!

En ik maar denken dat de muur een simpele enkele muur was…

Ik wil deze post eindigen met nog enkele foto’s die ik tijdens de rit en de rondleiding heb gemaakt. Op Strava heb ik nog veel meer foto’s geplaatst, met commentaar uiteraard.

Prachtig die oude verweerde staalconstructies
Konijnen waren de enige levende wezens die de grens tussen Oost- en West-Berlijn ongeschonden konden oversteken. Als symbool zijn daarom ca. 40 bronzen konijntjes in het asfalt gelegd. Helaas zijn er intussen al een stuk of 25 verdwenen bij herasfalteringswerkzaamheden
Een teken van liefde op een brug over de Spree
De iconische Fernsehturm, een baken in Berlijn
Hollandse bloembollen anyone?
De Reichstag aan de overzijde van de Spree
En ik vind één steiger om ons huis te schilderen al ingewikkeld… Dit is hogere wiskunde!
Een Simson Schwalbe, nothing beats the original!
Prachtig oud fabriekspand in Noord-Berlijn

Meer info en bijna 100 foto’s op Strava

5 gedachtes over “De Berlin Mauerweg

 1. Indrukwekkend, ik ben 1x in berlijn geweest ook. Wel wat gezien maar niet zoveel als jij. Bedankt voor het uitgebreide verslag met foto’s! Ook op Strava :-).

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Erik, met veel plezier heb ik deze blog gelezen en ook de foto’s op Strava. Jij bent ook een natuurtalent in verhaaltjes schrijven hoor. Het viel me op dat de foto van het eerste stukje muur twee keer in deze blog stond. In ieder geval nogmaals bedankt. Ik heb genoten van deze blog en foto’s. Groeten vanuit Doetinchem, Martin.

  Geliked door 1 persoon

 3. Erik. Hoe heb je de route in je navigatie gekregen? Want ik heb nergens een GPX van de rouete kunnen vinden. Je zou me geweldig helpen. Dank en groeten, jozef.

  Like

  1. Hoi Jozef, Ik heb overal gezocht maar ik kan de route ook nergens meer vinden op mijn laptop. En dat terwijl ik ruim 200 gpx files vond. Ik heb hem ook ergens op internet gevonden destijds maar waar weet ik niet meer…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s