Vliegtuigjes kijken

Prachtige oude tweedekker, mijn favoriete vliegtuigmodel!

Het was de bedoeling om gisteren een tweede etappe van de Elberadweg te gaan rijden. Deze keer van Kolin naar Klanovice. Maar door een combinatie van te weinig resterende tijd en zin meer na ons bezoek aan Kutna Hora en het onweer in de lucht kwam het daar niet meer van… Dus heb ik vandaag een zelf uitgezet ritje gereden. En dat deed zeker niet onder voor een officiële route!

Een heus vrijliggend fietspad langs de hoofdrijbaan! Wel een enorm gehotseknots…

Eerst ben ik naar naar het Kbely vliegtuigmuseum gefietst. Dit is een oud legervliegveld in het noordoosten van Praag met een enorme collectie oude vliegtuigen, zo’n 275 stuks! De talloze exemplaren die buiten stonden, veel helikopters en straaljagers van Tsjechische of Sovjet makelij, waren vaak in een slechte staat. Maar dat vond ik wel passend voor deze “vergane glorie” en zeker niet storend.

De kisten in de diverse hangars daarentegen wel in uitmuntende staat en leken zo te kunnen opstijgen. Ze waren vaak ook opgesteld in passende diorama’s. Voor mij als Biggles liefhebber was hier genoeg te zien!

Wat een vakwerk! Kijk eens hoe mooi de propeller is opgebouwd uit allemaal laagjes

Al met al was het museum absoluut de moeite waard en helemaal gratis!

Daarna ben ik met zo’n 100 km omweg terug naar de camping gereden… Via een route die ik vanaf de kaart zelf had gepland over niet te grote wegen.

Een heel fraaie fietsbrug over de Elbe

Met ruim 900 hoogtemeters was het een mooie afwisseling van stijgen en dalen. Echt héél steil werd het trouwens niet, ik heb mijn kleine blad niet nodig gehad. En ik heb toch nog een klein stukje Elberadweg meegepakt 🙂 Uitgerekend dat stukje was het slechtste wegdek van de hele rit!

Een oude spoorweg draaischijf in verregaande staat van ontbinding. In Nederland zou dat gesloopt worden, hier laat men de natuur zijn gang gaan…

Ik heb ook deze keer wel meer slecht wegdek voor mijn kiezen gehad. Van asfalt dat al honderd keer gerepareerd was tot gravel en karresporen. Maar mijn Kona gaf geen krimp 🙂 Eerlijk gezegd had ik allang verwacht een keer lek te rijden op al die scherpe stenen maar mijn bandjes houden zich prima.

Niet alleen kommer en kwel qua wegdek in Tsjechië, er zijn ook mooie vrijliggende fietspaden 🙂

Het een fraaie rit. Een rit waarop ik nogmaals merkte dat één bidon echt niet genoeg is… Ik kwam soms lange stukken niet door dorpjes en ook tankstations ben ik maar enkele tegengekomen. Dus op tijd mijn water aanvullen bleek niet altijd even eenvoudig dan gedacht… Al mijn andere fietsen hebben niet voor niets twee bidonhouders (op deze fiets zit mijn slothouder op de zitbuis). Toch maar eens kijken of ik hier lokaal niet een tweede bidon en -houder kan scoren…

De Tsjechen houden wel van kleur… zomaar een paar huizen die ik op de fiets ben tegengekomen

Meer info en (veel meer) foto’s op Strava

6 gedachtes over “Vliegtuigjes kijken

 1. Prachtig, zo’n open tweedekker met een stermotor. Dat zijn absoluut juweeltjes van vormgeving. Inderdaad Biggles associaties, maar bij mij ook Kuifje . Als je van oude vliegtuig techniek houdt zou ik dan weer het vliegtuigmuseum in Brussel aanraden. Jubelpark. Gratis en veel oud eerste wereld oorlog spul.
  Zeg, weet je toch dat aanstaande zaterdag “De Grote Plassentocht ” wordt gereden ?
  Die mag je eigenlijk niet missen. Zou leuk zijn !

  Like

 2. Ja die Sopwith staat er ook . Die past dan ook uitstekend in het Biggles verhaal.
  Ik heb de hele serie thuis in boek en digitale vorm.
  Een oud collega van mij restaureert in Lelystad de Morane Criquet , dit is de voormalige Duitse Fieseler Storch die in de 2 wereldoorlog aktief geweest is geweest.
  Een verslag van dat bezoek op mijn Blog http://buscamper2lions.blogspot.com/search?updated-max=2017-12-27T04:30:00-08:00&max-results=7

  groet,
  Greenmachinist

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s