Eerste rit Raptobike – De Speer

De akkers staan er mooi bij ondanks de droogte

Vandaag was het zover: de eerste rit met de Raptobike Midracer stond op het programma! En hoe kun je nu beter een goede indruk krijgen van je nieuwe fiets dan tijdens de deelname aan een toertocht! Dus dat heb ik gedaan: De Speer van Rijsbergen stond vandaag op het programma.

De bedoeling was om naar Rijsbergen te rijden, dan de 60 km ronde te rijden en dan weer naar huis. Bij elkaar ca. 120 km, genoeg voor een goede eerste indruk van de Rapto. Ter plekke toch besloten voor de 100 km te gaan om dan vlak voor het einde af te buigen naar huis. Per saldo maakte dat qua kilometers weinig uit.

20180701_155219.jpg
Het leken wel hele grote zakken met sportdrank

Na het bijvullen van mijn bidon snel vertrokken. Het was pas 11 uur maar de meeste andere deelnemers waren al eerder vertrokken. Niet erg want ik rij toch het liefst solo.

De rit voerde me over soms toch nog onbekende weggetjes richting Roosendaal. Op een industrieterrein daar was de eerste (en enige!) verzorgingspost. WAS, want toen ik daar rond 13 uur was, bleek deze al opgedoekt! Dat is toch echt niet te geloven, je kon tot 12 uur starten, dan kun je de verzorgingspost op 50 km van de start niet al om 13 uur sluiten 😦

Daar sta je dan, zonder water (in die hitte!) en zonder eten. Dat was allemaal al op want ik had erop gerekend dat ik hier bij kon vullen. Echt heel teleurstellend. Dus toen maar bij een restaurant mijn bidon bij laten vullen en een reep gescoord. Na ongeveer 80 km ben ik afgebogen naar huis. Ik heb de organisatie een email gestuurd om mijn geld terug te vragen, ben benieuwd of ze toegeven dat ze fout waren….

En het fietsen op de Raptobike dan?
Het fietsen op de Midracer was een leuke ervaring. Het is echt een heel andere fiets dan de M5 Shockproof. Hieronder mijn eerste bevindingen na dit ritje:

  • de Shockproof is echt vele malen comfortabeler! Met het starre frame en de smalle (35 mm) Kojaks op 6 bar stuitert de fiets echt over de weg. Iedere oneffenheid, hoe klein ook, wordt 1 op 1 doorgegeven. Oneffen fietspaden zoals klinkers en asfalt met scheuren was bij hogere snelheid gewoon eng/gevaarlijk. Misschien bieden bredere banden met minder druk hier soelaas, ik zal de 50 mm Kojaks van mijn Koga eens proberen.
  • de fiets moet toch nog iets langer worden gezet. Ook kan het stuur iets korter. Het belangrijkste is echter het zitje. Ik denk dat dat nu te plat ligt, althans platter dan dat van mijn Shockproof. Ik kreeg op den duur last van mijn nek en na ca. 100 km werd dat echt zo irritant dat ik blij was dat ik niet ver meer van huis was…
  • er zat een klein stukje onverhard in de route, droog wit zand, niet echt mul, met wat kleine stenen. Normaal is dat geen probleem en met de trike vind ik dat zelfs extra leuk. Zo niet op de Rapto, ik vond het doodeng! Ik had totaal geen controle en ik was heel blij toen het weer overging in asfalt.
  • het geheel komt op mij een beetje “mixed” over. De wegligging is compromisloos hard en strak in de huidige configuratie, echt een sportfiets. De fietservaring op strak asfalt vind ik juist weer erg relaxed, veel meer een toerfiets.
  • het schakelen gaat niet altijd even trefzeker. De derailleur lijkt ook wat verbogen, misschien door het zijwaarts trekken van de ketting bij het sturen. De X5 derailleur is natuurlijk ook niet het beste dat SRAM te bieden heeft op het gebied van speling etc. De combinatie met de 42 tands crank is wel perfect, er is nu een goede range versnellingen zowel boven als onder mijn meest gebruikte verzet.
  • het nieuwe spiegeltje werkt prima 🙂 Ook de tijdelijke bidonhouder op de achtervork werkt goed. Dat is ongeveer dezelfde plek als op de Shockproof dus ik ben dat ook gewend. Dus ik denk dat ik daar binnenkort een definitieve houder bevestig.
  • haakse krappe bochten vind ik nog erg lastig. Op de Shockproof heeft het ook lang geduurd voordat dat een beetje soepel ging maar zover ben ik hier nog niet. Dat, gecombineerd met het lastige af- en opstappen, leidt af en toe tot het nodige geklungel…

Al met al een leuke eerste rit op mijn nieuwe fiets. Ik heb een goede indruk gekregen en weet wat ik de komende tijd ga aanpassen. Ik ga er vast nog een hoop lol aan beleven!

Meer info en foto’s op Strava

Een gedachte over “Eerste rit Raptobike – De Speer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s