REVIEW: Eureka solitaire tent

De Eureka Solitaire Aluminium opgezet met het dak open (stargazing mode)

Na alle pech rondom de aanschaf van een trekkerstentje voor mijn rit naar Drenthe, heb ik op de dag voor vertrek bij Outdoor XL een Eureka Solitaire Aluminium tent gekocht. Gelukkig kon ik beide andere tenten die gedurende mijn vakantie alsnog zijn binnengekomen, retourneren… Ik heb de tent nu 4 nachten gebruikt dus tijd voor een diepte review 😉

Combi…
Het is eigenlijk een combi review… Hoezo? Nou, het was al jaren geleden dat ik gekampeerd had. Een groot fan ben ik daar nooit van geweest, vooral omdat ik altijd slecht sliep op een luchtbed. Dus daarom had ik op Marktplaats een goedkoop gebruikt Therm-a-rest self-inflating matje gekocht. Niet te duur zodat ik eerst eens kon proberen of het beviel, voordat ik eventueel een bredere en of dikkere versie zou kopen. Ook daar heb ik uiteraard 4 nachten gebruik van gemaakt en kan ik nu dus beoordelen.

eureka-solitaire-aluminium-green-green-1_2
Groot is anders…

Tentje…
De Eureka Solitaire is een kleine, lichte en niet te dure trekkerstent, speciaal voor fietstoeristen en backpackers. Ingepakt is het een pakje van ca. 40 x 14 cm en weegt het zo’n 1,5 kg. Heel wat minder dan de ca. 4,5 kg van mijn oude tent! Maar dat is dan wel een tweepersoons tent.

Samen met een los onderzeil (2 x 3 m van de bouwmarkt) en de slaapmat, past de tent dan ook met gemak in mijn Ortlieb bagagerol. Vooral de hoogte is met 71 cm behoorlijk beperkt, rechtop in de tent zitten is er niet bij… Maar met het weer dat ik gehad heb tijdens mijn tripje naar Drenthe was dat echter geen probleem.

De binnenruimte is ruim voldoende voor de slaapmat, full size dekenslaapzak en de nodige andere spullen zoals toilettas, slippers etc. Ik heb tijdens mijn trip mijn fietstassen steeds buiten laten staan maar met een beetje passen en meten hadden ze ook wel in de tent gekund. Opvallend veel ruimte voor zo’n ogenschijnlijk klein tentje.

Stargazing
De Solitaire wordt geadverteerd met een “unieke feature”: de stargazing mode. Je kunt het dak (de buitentent) tijdens een mooie en warme nacht helemaal oprollen zodat je al liggend naar de sterren kunt kijken 🙂 Zie ook de foto bovenaan deze post. Zo warm was het helaas niet maar het is wel een goede optie om je tent even goed te luchten. En al doende kun je ook bij de tweede ingang, je kunt de binnentent namelijk over de hele lengte openritsen! Dus je kunt de tent ook van bovenaf binnenstappen.

20180603_175357 - Copy
Mijn tent, grondzeil en slaapmat passen met veel gemak in de Ortlieb bagagerol

Kwaliteit
Ondanks de relatief lage prijs van 90 euro is de tent naar mijn idee van een heel behoorlijke kwaliteit. Het stiksel ziet er goed en stevig uit en de ritsen lopen soepel. De aluminium stokken (met elastiek aan elkaar verbonden) werken goed en zien er stevig uit. De tent wordt geleverd met een reserve stok, scheerlijnen, reserve haringen en een reparatie setje.

Het opzetten van de tent duurt slechts een paar minuten, ik denk dat het binnen 2 minuten prima kan. Doordat de binnen- en buitentent aan elkaar vastzitten loop je EN minder risico dat de binnenkant helemaal nat wordt bij opzetten in de regen EN hoef je weer een handeling minder te verrichten. Desondanks is het wel een echte dubbeldaks tent, je hebt dus geen last van condensatie in de binnentent.

thermarest-ultralite
Het matje wordt dus eerst in de lengte dubbelgevouwen alvorens het op te rollen

Matje
Het slapen op het matje is me prima bevallen! Ondanks de erg beperkte dikte van 3 cm is het matje stukken comfortabeler dan een luchtbed. Ik heb dan ook heerlijk geslapen. Het matje is erg klein op te rollen omdat deze versie eerst een keer in de lengte wordt dubbel gevouwen alvorens het op te rollen. Er blijft een rolletje over van ca. 26 x 12 cm. Ondanks dat het een matje al op leeftijd was, hield het de lucht prima binnen. Uitrollen, zichzelf laten opblazen en daarna een paar extra pufjes erin blazen en slapen maar! Wel had het matje wat breder mogen zijn dan 51 cm, ik rolde er af en toe bijna af.

Conclusie
Het kamperen met mijn nieuwe tent en “nieuwe” matje is me prima bevallen! Voor op de fiets is het kleine pakvolume en -gewicht een groot voordeel. Het tentje is klein maar groot genoeg en het matje is dun maar toch comfortabel. Wellicht zou ik er na 4 dagen regen anders over denken maar zoals het nu is zou ik er zo weer mee op pad willen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s