Op weg naar Drenthe: dag 5

Een erg vrolijk beschilderde fietstunnel in Hardenberg

Vandaag alweer de laatste dag van mijn fietstripnaar Drenthe… Omdat ik om 16 uur in Nooitgedacht wilde zijn èn onderweg nog langs een museum wilde, ben ik op tijd vertrokken. Om 7:30 uur zat ik al op de fiets! Dat had als voordeel dat het nog niet zo warm was en dat het nòg rustiger was op de weg dan normaal.

Het eerste deel van de route bracht me naar Hardenberg. En daar bleek de route te zijn afgesloten… Er stonden uitzonderlijk duidelijk omleidingen aangegeven voor de knooppuntroutes en zelfs voor het Pieterpad. Maar dus niet voor de LF route… Met wat kunst en vliegwerk toch mijn weg gevonden en als bonus onderweg door een erg leuk fietstunneltje gekomen 😀

Ja hoor, eindelijk in Drenthe!

Onderweg door allerlei kleine plaatsjes gekomen waar de tijd leek te hebben stilgestaan. Zo als De Hool waar ik mijn bidon heb bijgevuld (hoera voor het watertappunt!) en even heb gepauzeerd.

Hoe pittoresk wil je het hebben!

Geluncht heb ik deze keer in Odoorn. Tegenover mijn bankje stond een transformatorhuisje dat volgens het bijgaande bord een rijksmonument bleek te zijn! Later heb ik diverse andere trafohuisjes gezien die duidelijk van dezelfde hand waren. Maar niet zo groot en mooi als deze.

Het monumentale transformatorhuisje

Mijn stop voor vandaag was het Ellert en Brammert openlucht museum in Schoonoord. Dit is een plaatsje dat in 1854 is gesticht vanwege de aanleg van het Oranjekanaal. Ellert en Brammert zijn twee personages uit een sage die in vroeger tijden deze buurt onveilig zouden hebben gemaakt. In werkelijk het hele dorp zie je hun beeltenis terug.

Het gevang in het Ellert en Brammert openlucht museum

Het museum was niet zo groot maar gaf een goed beeld van het zware leven van de turfstekers in het verleden. Met diverse plaggenhutten, werkplaatsen, een gevangenis, school en kerk waren veel typische Drenthse gebouwen vertegenwoordigd. Ook werd de historie van de Keuterijen uit de doeken gedaan. Later herkende ik meerdere van dit soort boerderijtjes onderweg 😊

Kunstig rietwerk

Toen begon mijn zoektocht naar een hunebed. In het museum stond wel een replica maar ik wilde natuurlijk the real deal. Tegenover het Hunebedcentrum (waar hunebed D27 tegen betaling (!) was te bezoeken) liep het mammoet pad. Een fietspad geflankeerd door levensgrote rieten mammoeten! Betalen voor een hunebed, daar had ik geen zin in dus ik zocht verder.

The real deal!

En die zoektocht viel mee, op de route ben ik nog 7 echte hunebedden tegengekomen! Onder andere twee in Drouwen, gelegen aan de Steenhopenweg… Welke ambtenaar was daar in een lollige bui 😂

Kilometers lang over een pad niet breder dan mijn bidon…

Opvallend is dat van de ruim 30 kilometer die ik nog moest rijden vanaf het museum naar Nooitgedacht er ca. 25 bestraat waren met klinkers. Dat ben je op een gegeven moment echt wel beu… Een ander weggetje was hooguit 30 cm breed met aan beide zijden hoog gras. Mijn trike ploegde er dapper doorheen…

Eindelijk aan de finish! Mijn zoon Jasper verwelkomt me

En dan, vlak voor het einde, begon het te regenen! Vijf dagen droog en dan in de laatste 3 km dus toch nog regen… Ik werd opgewacht door mijn gezin en mijn ouders dus dat was een leuk welkom.

En zo, 468 km later, was mijn reis ten einde. Ik heb ervan genoten. Lees mijn eindevaluatie hier.

Meer info en foto’s op Strava

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s