Elfstedentocht dag 2: Kortenhoef-Nijhuizum

Dit was mijn uitzicht voor ca. 100 km vandaag: links het water, rechts de dijk en voor me een verlaten fietspad… En windturbines, heel veel windturbines…

Dag twee zit er ook op! Vanochtend om 9 uur vertrokken uit Kortenhoef voor mijn ritje naar Nijhuizum. Het weer was een stuk beter maar de noord-oosten wind stond natuurlijk nèt verkeerd… Een hoog gemiddelde zat er vandaag niet in.

Onderweg kon ik inspiratie opdoen uit de gedichten die waren aangebracht op de diverse gemalen die ik tegenkwam

Na een stukje door de vesting van Naarden belande ik al snel in een enorme bouwput, ook wel bekend als Almere-Haven… Het pad dat mijn navigatie aanwees bestond nog maar te dele, dus ik moest creatief zijn. Maar op een gegeven moment kwam ik toch aan de rand van het Markermeer terecht waarna het lange stuk naar Lelystad begon. Dit was nog een heel aardig gedeelte, links het Markermeer en rechts o.a. de Oostvaarders plassen. Helaas heb ik maar één paard gezien en of dat nu een van de veelbesproken Konik-paarden was…

Uiteraard moest ik even langs de Batavia. Die vond ik eerlijk gezegd wat tegenvallen…

Na een stop bij de Batavia werd het saai, heel saai. Kilometers lang hetzelfde beeld. En dan ook nog eens veel rotzooi op het pad zoals stukjes basalt en schapenpoep… Heb wel nog een schaap gezien dat volgens mij net een lammetje kreeg 😊

Windturbines nummer 5 en hoger gezien vanaf nummer 4

Onderweg heb ik nog even een windturbine van dichtbij bekeken. Nummer 4 in dit geval. Alle toegangshekjes waren open dus ik moest even gaan kijken…

Ik was best blij toen in Lemmer was en daar de binnenlanden weer in kon. Die zijn in Friesland erg wijds met mooie uitzichten. En er is altijd water in de buurt met vele zeilboten.

De karakteristieke bouw van de boerderijen in deze regio

De wind was intussen flink aangetrokken en ik was er wel een beetje klaar mee. Dus des te leuker was het toen ik in Workum applaus en gejuich ontving bij het langs rijden! Blijkbaar zat ik op de route van de step-elfstedentocht… Dat zijn pas echte bikkels! Een heerlijke ijsco bij een ijsboerderij vlakbij mijn hut maakte mijn dag perfect af.

In de hut na het eten alles klaargelegd voor morgen en mijn lekke band van gister alsnog kunnen plakken. Ik ben er klaar voor! Hoop wel dat mijn knieën zich rustig houden, de constante tegenwind begon mijn knie, de rechter deze keer, toch een beetje op te spelen. We gaan het zien…

Meer info en foto’s op Strava

Een gedachte over “Elfstedentocht dag 2: Kortenhoef-Nijhuizum

  1. Mooie foto”s Erik. Flevoland, mijn provincie. Mooie gedicht op de gevel van het gemaal Wortman. De 26 km lange Markerwaarddijk, Enkhuizen-Lelystad, is voor velen ook geestdodend. Vooral bij NW tegenwind. Ik ken bijna alle dijkwegen en fietspaden in Flevoland. Weer of geen weer, altijd heerlijk op te fietsen.

    Geniet van je Elfstedentocht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s