Rokjesdag… voor mijn Koga!

Koga_zomer_1
De Koga verlost van de “zware winterkleding” en klaar voor zonniger tijden!

Dit weekend konden we genieten van het eerste mooie weer van 2018. “Rokjesdag!” wordt dan meteen geroepen. Ondanks alle controverse daarover in de media, deed ik er ook aan mee….. maar dan voor de Koga!

20180303_164413.jpg
Weg met de extra dikke profielbanden, spatborden en two-speed naaf!

Het was hoog tijd dat de Koga zijn wintervacht zou afschudden en klaargemaakt zou worden voor betere tijden. Ondanks dat ik deze fiets in eerste instantie had opgebouwd als een zuivere pekelfiets, bleek hij zo goed te bevallen dat ik er ook in de zomer op wil rijden. Uiteraard kan dat ook met dikke banden en spatborden maar je wil toch ook een beetje gesoigneerd voor de dag komen 😉

Koga_zomer_2
Ziet er nu meer uit als een racer dan een MTB

Dus de spatborden werden verwijderd evenals de extra dikke (en zware) Big Apple banden. De fiets staat nu op 50 mm Kojaks (nog steeds breed maar dat staat stoer en geeft het nodige comfort). Het achterwiel met de two-speed naaf werd vervangen door een naaf met een single speed freewheel.

Koga_zomer_3
Achterwiel met Kojak 50 mm band en Halo Clickster 17t freewheel

Al met al een gewichtsbesparing van 2,2 kg en dat is mooi meegenomen. Hij weegt nu 12 kg schoon aan de haak en dat is niet verkeerd voor een fiets van bijna 30 jaar oud 🙂

EDIT 10-4-2018
Tijdens mijn eerste woon-werk ritjes (1 en 2) bleek dat de Koga nog steeds heerlijk fietst! In eerste instantie dacht ik dat ik het verzet toch te licht gekozen had maar dat bleek later wel mee te vallen. Hij rijdt nu super met een cadans van ca. 90 bij een snelheid van ca. 28 km/u. Wel trapt de fiets bij optrekken af en toe nog door, dus ik wil kijken of ik de de ketting nog iets korter kan maken met een half-link.

EDIT 15-4-2018
Intussen de ketting ingekort via een half-link en het achterwiel iets naar voren gezet. De kettingspanner kan nu geheel achterwege blijven. Op een kort testritje voor het huis bleek de fiets niet meer door te trappen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s